Arta analizei de intelligence

Citeam într-o carte despre o dispută între două perspective interesante asupra analizei de intelligence. O tabără care consideră analiza de intelligence drept ştiinţă, iar o alta care se raportează la acest domeniu extrem de interesant ca la o artă. Personal mă regăsesc în a doua tabără şi privesc analiza de intelligence drept o artă, mai mult decât orice altceva. Aceasta este arta transformării, a unei alchimii în planul informaţiei.

Autorul britanic G.K. Chesterton se întreba retoric: ”dacă seminţele din negrul pământ se pot transforma în atât de frumoşii trandafiri, ce ar putea deveni inima fiinţei umane în lunga ei călătorie către stele?”. Acelaşi lucru se întâmplă cu informaţia când ajunge de la cel care o culege la acel analist menit să o transforme în intelligence. Acesta lucrează la ea asemeni unui zidar în piatră. Transformă informaţia, o schimbă.

Ori acest lucru nu poate fi definit altfel decât ca o artă. O artă bazată pe un spirit analitic şi pe creativitate. Este arta transformării ”argintului în aur”, a datelor adunate de alţii în intelligence. În aceea informaţie ruptă în patru de către analist, pentru ca din informaţia ruptă să se descoperă toate variantele posibile şi imposibile, iar din acestea cea mai posibilă variantă înainte ca informaţia să fie oferită beneficiarului de intelligence.

Privită astfel analiza de intelligence este o artă la graniţa cu ştiinţa. Procedeele pe care acest domeniu le implică sunt şi de natură ştiinţifică, dar cred că primează cele de natură artistică. Conexiunea cu lumea artistului. Dacă analistul de intelligence trebuie să fie o fire permanent iscoditoare, punând mereu lucrurile sub semnul întrebării asemeni unui om de ştiinţă, el trebuie să fie în şi mai mare măsură o fire creatoare, cu o imaginaţie profundă, capabilă să privească dincolo de bariere în căutarea adevărului şi a posibilului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s