2009 – Cum ar fi câştigat Antonescu în turul doi

În momentul de faţă Crin Antonescu este o personalitate controversată în viaţa publică românească. Este omul care a scos PNL în faţă. Liderul politic care a format USL pentru ca apoi să-l destrame şi, alături de Vasile Blaga et Mihai-Răzvan Ungureanu, să pună bazele dreptei unite. Asta după eşescul proiectului ”PNL – marele partid al dreptei româneşti”. Criticat şi lăudat, despre Crin Antonescu se spun multe adevăruri şi multe neadevăruri. Printre acestea se numără şi o idee propagată o perioadă de aparatul de propagandă al USD şi anume că Antonescu ar fi omul preşedintelui Traian Băsescu, sau dacă nu măcar un om care-l ajută indirect prin ruperea USL.

Nu doar că această teorie este cât se poate de falsă, dar vreau să le aduc aminte atât fanilor cât şi criticilor lui Crin Antonescu felul în care acest om avea toată şansele să-l învingă pe preşedintele Băsescu în turul doi. Chiar dacă nu a reuşit sâ câştige mai mult de locul trei în primul tur, asta nu înseamnă că situaţia ar fi stat la fel în turul doi. Situaţia niciodată nu stă la fel, fiindcă apar noi piese pe tabla jocului politic. Ultimii doi candidaţi primesc mai mulţi votanţi decât înainte, iar situaţia se poate schimba, uneori chiar în mod dramatic.

Aşa ar fi fost cazul dacă Antonescu Crin ar fi ajuns contracandidatul lui Traian Băsescu. De la început Mircea Geoană era condamnat să piardă (în ciuda anumitor competenţe pentru funcţia de preşedinte), dar Crin Antonescu nu purta această sentinţă electorală. În turul doi au ieşit la vot oamenii stângii, oamenii dreptei liberale, oamenii dreptei pro-băsescu, anti-băsiştii de serviciu şi anti-psd-iştii. Au ieşit la vot acei oameni care n-au ieşit neapărat în primul tur, dar nu vroiau să vadă PSD-ul întors la putere, sau din contră, nu-l mai vroiau pe Traian Băsescu.

Toţi aceşti oameni care au ieşit la vot în turul doi au schimbat scorul electoral. Nu doar voturile din străinătate au decis soarta meciului, ci şi noile voturi din interior. Iar candidatul stângii era din start condamnat…

Era condamnat pentru că tot ce a putut aduna a fost votul stângii, votul anti-băsist şi o parte din dreapta liberală care a ales să-l urmeze pe Crin Antonescu alături de Mircea Geoană. În schimb candidatul stângii a pierdut alte voturi, voturi pe care Crin Antonescu le putea aduna pus în locul lui Geoană. Prin asta mă refer la acel segment al votanţilor de dreapta care nu doreau să-l vadă pe Băsescu preşedinte, dar nu doreau nici o guvernare de stânga. Mulţi dintre aceştia au votat cu Antonescu în primul tur şi cu Băsescu în al doilea tocmai pentru că vedeau în PSD răul cel mai mare. Alţi votanţi care au ieşit la vot în contra PSD-ului poate n-ar fi ieşit, poate ar fi votat cu Antonescu, dacă acesta era contracandidatul lui Traian Băsescu. Pe lângă asta Antonescu ar fi reuşit să obţină toate voturile stângii şi, evident, toate voturile anti-Băsescu.

Oricum am privi situaţia Crin Antonescu avea toate şansele să câştige alegerile prezidenţiale din 2009. Dacă ar fi ajuns în turul doi în locul lui Mircea Geoană… dacă. Dacă Partidul Social-Democrat dorea cu adevărat să-l alunge de la putere pe Traian Băsescu putea să ţină cont de acest lucru. Nu a ţinut. Scopul PSD a fost, ca şi acum, câştigarea puterii şi nu alungarea unui om deja prea demonizat. N-au câştigat puterea şi n-au reuşit să-l învingă pe Băsescu. Acum tot PSD urlă la Antonescu că ar avea legături cu Băsescu, că prin ruperea USL îi creşte şansele lui Traian Băsescu. Asta deşi actualul preşedinte poate mulţumi candidaturii lui Mircea Geoană pentru mandatul său actual. Candidatură fără de care Crin Antonescu ar fi ajuns în turul doi unde avea toate şansele să câştige, adunând voturile lui Geoană, dar şi voturile pierdute de acesta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s