ISIS sau pericolul uitat al terorismului

Alegerile prezidențiale și conflictul din Ucraina au devenit subiectele fierbinți ale zilei. Subiectele pe care le întâlnim cel mai des în mass-media. Dar asta nu înseamnă că sunt singurele subiecte importante și relevante pentru viața noastră, a românilor.

Un subiect la fel de important este cel al organizației islamiste ISIS și a renașterii terorismului pe baza religioase. Organizație care a apărut în mass-media din senin, odată cu campania de a ocupa Irakul și a transforma un stat laic într-unul islamic.

Această campanie singură destabilizează actuala ordine a lumii și calcă în picioare toate jertfele făcute de trupele euroatlantice în timpul războiului de Irak. ISIS pune în pericol viața cetățenilor irakieni, în special a celor care nu sunt de religie musulmană, dar pericolul reprezentat de ISIS nu este limitat în cadrul granițelor Irakului.

Nu este limitat în Irak, la fel cum nici pericolul Al-Qaeda nu a fost limitat în Afganistan. În cartea sa, Noul Aliat, Dl. ambasador George Cristian Maior scoate bine în evidență faptul că riscurile de securitate ale secolului XXI sunt riscuri globale. Ce se întâmplă de la un capăt al lumii la altul afectează în mod direct securitatea altor state.

Astfel Afganistanul poate fi important pentru securitatea SUA și prin alianță pentru securitatea României. Al-Qaeda în misiunea sa de distrugere a lumii occidentale s-a folosit de non-statul Afganistan pe post de adăpost pentru atacurile sale împotriva vestului.

Atacurile teroriste de la 11 septembrie, cât și alte acțiuni similare, care au redefinit geopolitica sec. XXI, au avut Afganistanul ca punct de sprijin. Fără această ascunzătoare dominată de ei, teroriștii n-ar fi reușit să pună la punctă aceeași forță considerabilă.

În momentul de față situația Irakului este un complexă, iar riscurile de ordin strategic sunt pe măsură. Cei de la ISIS au găsit în retragerea americană prilejul ieșirii în față pentru formarea unui califat islamic. Un întreg război civil a fost astfel declanșat în Irak, iar ce se întâmplă acolo ne afectează.

Situația din Irak afectează securitatea întregii lumi euroatlantice și, în mod direct, pe cea a României. Încet Irakul se transformă într-un stat de categorie premodernă, adică un non stat în care se pot ascunde toți nelegiuiții lumii și din care pot fi lansate atacuri împotriva spațiului euroatlantic. De fapt chiar au existat apariții în public ale liderilor ISIS în care aceștia și-au expus intenția de a porni un jihad împotriva lumii vestice și de a recuceri teritorii care au aparținut odată lumii islamice, printre care și România.

Din acest punct de vedere ISIS, ca și starea tensionată din Irak, reprezintă un risc atât la adresa securității globale, cât și la adresa securității României. Un risc născut din decizia lui Barrack Obama de a retrage trupele americane din Irak, risc anticipat într-un discurs acum câțiva ani de președintele conservator George W. Bush.

Riscul este cu atât mai mare cu cât acești indivizi pot pune mâna pe arme de distrugere în masă, sau pot obține mijloace de a răspândi diferite boli sau de a bloca posibilitatea comerțului cu orientul. Sunt riscuri reale și care trebuiesc luate în calcul, fiindcă se pot derula cu ușurință sub scutul unei autorități statal aproape inexistente.

Un alt factor care trebuie luat în considerare este populația musulmană de pe teritoriul Europei. O populație care în mare parte a refuzat și refuză să se integreze, aderând de multe ori la grupări islamiste pro-jihad. Această populație poate servi oricând intereselor unor grupări precum ISIS, crescând riscul destabilizării Uniunii Europene. 

Evident mai există și alte viziuni despre apariția și rolul ISIS. Teorii ale conspirației apar tot timpul, ia posibilitatea unei grupări islamiste controlate la vârf de CIA n-ar fi de exclus. Din contră, ar fi cea mai bună metodă de a ține sub control potențialul pericolului terorist după înfrângerea aproximativă a organizației teroriste Al-Qaeda. Dar acestea sunt teorii și fără certitudini trebuie să fim pregătiți pentru ce-i mai rău cu privire la situația din orient.

Orientul trece printr-o fază interesantă. Mișcări islamiste se nasc în diferite țări ale lumii arabe și ajung să provoace diferite stări de conflict, inclusiv război civil. Uneori astfel de mișcări sunt identificate cu lupta pentru libertate datorită unor rivali dictatoriali, dar asta nu pune în umbră caracterul profund islamist, implicit jihadist, al acestor grupări.

Grupările islamiste, din frunte cu ISIS, reprezintă un risc de securitate la nivel global. Pericolul uitat al terorismului renaște prin astfel de grupări și prin lipsa de putere a statelor moderne din orient. Lumea noastră postmodernă trebuie să fie pregătiă pentru orice scenariu, atât societatea civilă, cât și acei oameni care își trăiesc viața luptând în umbră contra celui mai mare dușman al umanității noastre: terorismul internațional. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s