Dan Voiculescu după gratii

De ziua internațională a pisicii, implicit a motanului, Dan Voiculescu a fost arestat. Că-i de bine, că-i de rău, putem lăsa istoria să decidă. În schimb putem spune cu certitudine că această decizie este una istorică. Nu doar istorică, ci și relevantă. Relevantă pentru ce se va petrece mai departe pe scena politică și pentru soarta trustului de Intact. În rândurile ce urmează am să încerc o scurtă analiză.

Acum, posibilitățile sunt multiple. Arestarea lui Dan Voiculescu este în sine un eveniment mediatic important și cu efecte imediate. Pe de o parte avem felul în care această arestare poate afecta postul de televiziune Antena 3, iar pe de altă parte felul în care pot fi afectate alegerile din această toamnă.

În primul rând să ne legăm de felul în care arestarea lui Dan Voiculescu poate afecta Antena 3 și implicit trustul de presă Intact. Există două opțiuni principale, iar acestea depind de mai mulți factori. Prima opțiune este ca trustul de presă de la Antena 3 să folosească aceleași tehnici de tip sectant folosite și până acum. Drept urmare completul de judecată ar fi demonizat, imaginea lui Băsescu ar fi imediat asociată cu toată povestea, iar Dan Voiculescu ar deveni martir.

Un martir pentru cauza antenismului și anti-băsismului. Un martir despre care pastorul neo-protestant, Mihai Gâdea, să urle în fiecare seară. În acest caz evoluția lucrurilor ar depinde de simpatia și abilitatea de gândire critică a românilor. Abilitate de care depinde cedarea sau opunerea față de propaganda sectant-ideologică derulată pe postul de televiziune Antena 3.

În orice caz o astfel de situație ar putea să întărească poziția și imaginea Antenei 3 ca televiziune anti-sistem, sectă salvatoare și alte cele. O sectă care oferă un inamic public și un martir salvator pentru publicul dornic de mituri.  Pe de altă parte oamenii ar putea respinge propaganda pro-voiculescu drept dezgustătoare, deși nu știu cât de capabil e românul să respingă miturile.

Asta mă duce cu gândul la a doua opțiune în care pot evolua lucrurile. O opțiune mai puțin favorabilă Antenei 3 și anume posibilitatea ca fără fondurile varanului în spate și cu imaginea sa de infractor Antena 3 să se clatine. Pentru o perioadă de timp sau până se rupe. Dar din nou, această posibilitate depinde foarte mult de felul în care trustul A3 va reacționa la arestarea lui Voiculescu și cum această reacțiune va fi primită de majoritatea românilor. Sper că nu la fel ca anticomunismului lui Brucan.

În al doilea rând avem felul în care arestarea lui Dan Voiculescu poate afecta viața politică, respectiv alegerile din toamnă. Acest lucru este în totalitate legat de felul în care arestarea va afecta imaginea postului A3. Dacă această imagine va fi afectată într-un mod pozitiv, și anume prin imaginea postului anti-sistem al cărui lider a fost arestat politic, atunci Antena 3 va putea fi folosită în continuare, chiar cu mai mult spor, pentru propaganda electorală a lui Victor Ponta. Dacă această propagandă nu va fi una dură și reușită, iar postul A3 se va prăbuși fără susținerea din spate a lui Voiculescu, atunci PSD pierde principala unealtă propagandistică pentru alegerile din toamnă, crescând șansele unei drepte cu cel puțin două trusturi de presă.

Zic principala unealtă propagandistică pentru că majoritatea voturilor PSD vin din retorica anti-băsistă abordată de Antena 3. PSD și Victor Ponta nu au un program concret pentru România și nici realizări serioase în spate. În schimb au două lucruri: Antena 3 și retorica anti-Băsescu. Din aceste două lucruri vine principalul electorat al PSD, fără de care puterea PSD la alegeri s-ar clătina,

Ce urmează ? Rămâne de văzut. Oricum arestarea lui Dan Voiculescu reprezintă un caz istoric. Istoric pentru justiția din România, pentru procesul de reformă a justiției, dar și relevant. Relevant pentru alegerile din toamnă. Justiția știe că se bucură de susținerea vestului și nu se mai teme să acționeze, reformele i-au permis mai multă mobilitate, iar din spate Traian Băsescu pare să-și joace ultimele cărți cu intenția ca înainte de a pleca să-și tragă inamicii după el. Președintele își joacă ultimele cărți în această funcție (nu neapărat și-n politică) știind că nu mai are nimic de pierdut. Dan Voiculescu a simțit asta, Victor Ponta simte asta, iar societatea românească vede asta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s