Securitatea cibernetică în sec. XXI

Ieri România a fost atacată de Rusia. Nu a fost atacată cu tancuri, nu a fost atacă cu bombardiere sau prin intermediul infanteriei, ci a fost atacată cibernetic. Un grup de hackeri ruși (cum circulă informația) a derulat o operațiune de spionaj cibernetic la nivel global, iar România se numără printre victimele acestei operațiuni. Scopul direct al operațiunii a fost obținerea de informații clasificate legate de Uniunea Europeană, NATO și, destul de interesant, politica energetică a Europei.

Nu știu în ce măsură atacul a reușit, dar acesta este doar unul din atacurile care au adesea loc pe frontul informatic. Un front care este adesea ignorat de mass-media, dar care reprezintă un domeniu extrem de important pentru siguranța oricărui stat modern. Atacul de ieri vine ca să confirme acest lucru. Vine să ne confirme că prin intermediul noilor metode de luptă, precum SIGINT, precum spionajul cibernetic, se încearcă prea des obținerea de informații clasificate, iar asta nu e singurul risc al spațiului virtual, căci tot prin acest spațiu întreaga infrastructură a unui stat poate fi dărâmată.

În orice caz riscul est evident. Suficient de evident încât să realizăm rolul important jucat de securitatea cibernetică, de cyberintelligence, în sec. XXI. Un secol al tehnologiei, al calculatoarelor, al ciberneticii și al informației. Un secol în care totul este conectat la internet și prin asta totul este vulnerabil în fața atacurilor cibernetice.

Orice strategie de apărare a unui stat modern, sau de obținere a informației, trebuie să țină cont de această realitate actuală. Spațiul virtual este un nou front, un front pe care se derulează o bună parte din conflictele informaționale ale lumii noastre. Aici, pe spațiul virtual, ofițerii de cyber intelligence pot obține informații clasificate extrem de importante pentru politica unui stat. Tot aici ei pot dărâma printr-un click infrastructura modernă a oricărui stat (să ne imaginăm o lume fără energie electrică, telefonie, internet, etc.) sau infrastructura unui minister. La fel cum pot derula campanii de propagandă și război psihologic împotriva altor state sau grupuri.

Astfel rolul de front al spațiului virtual se definește tot mai bine drept un rol important și cât se poate de relevant pentru securitatea națională. Nu degeaba structurile de informații ale diferitelor state investesc adesea în acest domeniu și în recrutarea de specialiști IT pentru securitatea internă sau, după caz, externă. Spațiul virtual reprezintă un beneficiu imens pentru umanitate, pentru securitatea unui stat, pentru comunicarea interpersonală, dar, ca și globalizarea, aduce cu sine riscuri certe.

Este înțelept ca statul român se investească în acest domeniu și să fie mereu pregătit pentru riscurile inerente. Dar la fel de bine ar fi ca și societatea civilă să fie educată cu privire la importanța și riscurile pe care domeniul IT le aduce în lumea noastră. Riscuri care ne afectează pe toți și care sunt domenii de interes pentru toți cetățenii români. De fapt România are nevoi de o mai mare cultură de securitate în spațiul public. Această cultură tinde să lipsească, iar o țară nu poate fi puternică fără un organism intern puternic și sănătos, sănătate care depinde de educația și cultura maselor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s