Unionismul ca temă de campanie

Am avut aseară ocazia să văd o înregistrare a celor de la Adevărul Live în care Monica Macovei discuta despre recent anunțata sa candidatură la președinție. Idei frumoase despre justiție, euroatlanticism și așa mai departe, lucruri deja obișnuită într-o campanie electorală. Dar doamna Macovei a mai abordat un subiect: unirea Republicii Moldova cu România.

Probabil este prim dată când acest subiect este lansat în cursa pentru alegerile prezidențiale. Cu siguranță nu și ultima dată acum că zarurile au fost aruncate. Unionismul a fost abordat ca temă de campanie și element de propagandă electorală, iar alți oameni politici decât doamna Macovei vor aborda, la rândul lor, acest subiect.

Dacă un astfel de lucru e clar, mai puțin clar este felul în care va răspunde masa unionistă. Cu certitudine vorbim de o temă actuală, pentru care militează foarte mulți tineri. De pe stadioane până în biblioteci se aude mesajul Basarabia Pământ Românesc, dar poate acest mesaj rezona cu viața  politică românescă ?

O mare parte din unioniști sunt oameni în general deziluzionați cu viața politică. Prea puțini își mai pun încrederea în politicieni și nu știu cu exactitate câți vor ieși la vot, fie și pentru un candidat care se vrea unionist. Iar cei care vor ieși au să voteze ținând cont, pe lângă discursul unionist, de diferite viziuni politice particulare, dar și de felul în care acel discurs este abordat.

Monica Macovei nu o să fie singura care abordează această temă pentru prezidențiale. O temă importantă, dar nu numai pentru un candidat. Unionismul și-a făcut intrarea în viața publică. Urmează să vedem o propagandă clară pe acest subiect. O propagandă pe care o va folosi și Victor Ponta cu al său partid, și Monica Macovei și ACL.

Totul pentru a apela la acel segment de populație care în general tinde să nu particip la vot sau să nu aibă încredere în politicieni. Segmentul inspirat de dorința unirii, de un puternic sentiment patriotic, dar și adesea revoltat de actuala clasă politică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s