De cine și de ce am fost atacați cibernetic ?

Scriam ieri un articol despre securitatea cibernetică și importanța acesteia în secolul XXI. În introducere am invocat drept exemplu recentul atac cibernetic asupra României. Astăzi am să aprofundez acest eveniment și am să abordez două întrebări: cine și de ce ne-a atacat cibernetic ?

Prima întrebare are un răspuns foarte simplu și foarte evident. România a fost victima unui operațiuni mult mai largi de obținere a unor informații clasificate. Sursa comună pentru această operațiune a fost găsită în Rusia, iar cuvintele cheie folosite vin să confirme acest lucru: Uniunea Europeană, NATO și Politica Energetică a Europei.

Ultimul cuvânt cheie este și cel mai interesant. Este cel mai interesant pentru că face lumină cu privire la originea atacului, cât mai ales la motivația și obiectivul acestuia. Revenind la întrebare cine, ultimul cuvânt cheie mi se pare cel mai relevant pentru că dintre toate forțele mondiale Federația Rusă este cea mai interesată de politică energetică a Europei. Este interesată de ce urmează să facem cu privire la gazele rusești, dacă vom ceda sau nu, dacă avem alternative, dacă se pot culca nu.

De aici vine și răspunsul la întrebarea de ce. 

Federația Rusă se teme. Vede că Uniunea Europeană, pe care o credea închisă într-un clește prin gazele rusești, nu se teme să acționeze împotriva Rusiei cu privire la criza din Ucraina. Nu se teme să sancționeze Rusia din punct de vedere economic și nici de sancțiunile Rusiei. Ori asta pentru ruși este o situație stranie, doar trăiau cu impresia că suntem dependenți de gazele rusești, victime ale propriei propagande.

Din fericire lucrurile nu stau deloc așa, iar noi am fost atacați cibernetic pentru ca această realitate să fie confirmată. Pentru ca Rusia să afle dacă Europa are de gând sau nu să riște pierderea gazelor rusești și, cel mai important, care-i sunt alternativele, planurile de rezervă. Interesul Rusiei este să știe ca să acționeze în conformitate cu informația. Altfel joacă singură jocul gazelor rusești.

Cele două cuvinte cheie rămase, Uniunea Europeană respectiv NATO, au fost mai mult de umplutură. Posibilitatea găsirii unor informații în plus cu privire la planurile trupelor NATO și politica de apărare a UE. Dar cred că principalul scop a fost găsirea de informații clasificate privind politica noastră energetică, privind viziunea Europei despre gazele rusești și planurile acesteia.

 În orice caz acest atac este relevant pentru noi. Ne arată că Federația Rusă are o slăbiciune fără exportul de gaz și se teme. Ne arată cât de relevante sunt gazele rusești nu doar pentru economia țării, dar mai ales pentru a ține în sfera ei de influență diferită state europene. Dar există alternative și Europei pare să nu-i mai pese așa mult de Rusia. Acum Rusia se teme.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s