Cum ne afectează criza din Ucraina ?

Subiectul crizei din Ucraina este unul destul de actual. Se numără printre principalele întrebări de politică externă adresate candidaților pentru funcția de președinte. Este subiectul de zi în emisiunile și revistele de analiză de securitate și intelligence. Iar asta pe bună dreptate, este un subiect important.

Criza din Ucraina este un subiect important și care ne afectează în mai multe forme. Ne afectează securitatea, rolul geopolitic în cadrul NATO și al UE, potențialul economic și poziția în regiune. Cu alte cuvinte ce se întâmplă acum în Ucraina afectează în mod direct viața românilor și interesele noastre strategice la nivel de politică externă și economică.

În primul rând să vedem cum ne este afectată securitatea și poziția în acestă parte a Europei. Rusia nu face atâta tam-tam pentru Ucraina degeaba. Întreaga teorie de apărare a Federației Ruse este legată de spațiul ucrainean, lucru afirmat și de Lenin în trecut și dezvoltat de atunci. Ca poziție geopolitică Ucraina servește drept un spațiu tampon între est și vest. Principala linie de apărare, o linie care separă Rusia de Uniunea Europeană și care poate servi Rusiei sau Uniunii Europene în dezavantajul celui care pierde Ucraina.

Cum ne afectează nouă securitatea ? Tocmai prin faptul că o Ucraină europeană ne poate asigura granițele de est, reducând astfel influența rusă în regiune. Pe când o Ucraină eurasiatică face exact opusul. Crește influența Rusiei în această parte a Europei, întărește poziția Rusiei la Marea Neagră și funcționează ca o poartă a Rusiei spre Europa, spre granița Europei, România respectiv Polonia.

Astfel granița noastră de răsărit s-ar afla într-o alertă continuă din cauza pericolului reprezentat de Rusia. Pe lângă asta putem vorbi și despre situația Republicii Moldova. O situați deloc plăcut cu Rusia în vecinătate, dar care se poate schimba în contextul unui stat ucrainean puternic și european. Cu o influență a Rusiei tot mai slăbită în regiunea situația Moldovei se poate îmbunătăți enorm, așa cum deja s-a îmbunătățit cu o Moldovă îndreptându-se tot mai mult spre UE și România.

În al doilea rând această criză ne afectează foarte mult rolul și importanța în cadrul alianței din care facem parte cât și în cel al Uniunii Europene. România și Polonia joacă în sfârșit un rol de maximă importanță la granița Europei, în politica externă a Uniunii Europene. Suntem două state care pot ieși acum în evidență prin felul în care înțeleg să sprijine Ucraina, contribuind la diminuarea influenței rusești în regiune, eventual și la diminuarea conflictului est-vest.

Nici planul economic nu este scutit de a fi afectat și asta mă duce cu gândul la ce zicea Cătălin Predoiu într-o emisiune. În limba chineză cuvântul criză poate fi înțeles și ca șansă. Iată, criza din Ucraina, pe lângă aspectele negative, ne oferă o foarte mare șansă de dezvoltare economică.

Ce reprezinta concret această șansă ? Investitorii privați din Ucraina nu sunt prea fericiți cu lipsa stabilității din țara respectivă. În momentul de față aceștia caută locuri unde se pot face investiții sigure. România poate fi un astfel de loc, asumând că reprezentanții statului român știu să facă lobby și că imaginea României este una pozitivă pentru sectorul privat.

O imagine pozitivă înseamnă justiție funcțională, birocrație minimală, clasă politică serioasă. Acestea sunt câteva lucruri pe care un investitor la caută în orice țară. Pe lângă stabilitatea pe care România, evident, o poate oferi în comparație cu Ucraina.

Avem șansa să atragem investitori din Ucraina. Să transformăm criza din Ucraina într-o șansă pentru dezvoltarea economică a României, pentru apariția mai multor locuri de munca. Să folosim această șansă cât încă putem. Să luăm în calcul toate felurile prin care criza ucraineană ne poate afecta și toate metodele prin care putem transforma o criză într-o oportunitate pentru România. Să susținem Ucraina este egal cu a susține interesele românești, să atragem investitori este egal cu a face locuri de muncă.

P.S. Un alt motiv pentru care Rusia dorește Ucraina este legat în special de Crimeea. Pe lângă deschiderea la mare, Crimeea poate oferi Europei resurse importante de gaz. Resurse care ar putea înlocui exportul de gaz din Rusia. În aceeași măsură și România are potențialul de a folosi gaze în favoarea propriei economii și a celei europene. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s