Constantin Brâncoveanu și spionajul românesc

Numele lui Constantin Brâncoveanu nu este unul străin de majoritatea românilor. Adesea numele său este invocat datorită contribuției sale la artă sau datorită martiriului său. Aspecte nobile și demne de admirație din viața unui mare voievod, dar care au pus în umbră alte contribuții ale acestuia.

Una din aceste contribuții este cea la dezvoltarea spionajului românesc. Până în secolul 19 nu au existat structuri de informații bine stabilite, dar spionajul se practica, uneori chiar cu desăvârșire. Astfel că nici Constantin Brâncoveanu nu a făcut excepție.

În politica sa acesta a atribuit un rol deosebit de important diplomației. Putem spune că a înțeles jocul politic al vremurilor și că singura șansă pentru Țara Românească era să fie cu un pas înaintea altora.

Cu un pas înainte în domeniul informațiilor, domeniu care la vremea respectivă era legat de cel al diplomației. Astfel Brâncoveanu a trimis reprezentanți la marile cancelarii occidentale cât și la cele ale Imperiului Otoman. Jucând interesele ambelor axe de puteri a reușit să asigure supraviețuirea Țării Românești.

Rolul diplomaților nu consta doar în purtarea unor discuții și negocieri cu puterile străine. Aceștia au avut un rol fundamental și în a cunoaște, a înțelege din timp dorințele și politicile statelor de care se ocupau. Informații care mai apoi puteau fi folosite fie pentru a determina politica Țării Românești, fie pentru a le oferi altor puteri și a obține diferite favoruri sau simpatii.

În acest sens putem spune că Brâncoveanu nu s-a diferențiat de oamenii politicii ai vremii. Politica sa a fost cât se poate de pragmatică și a servit ca un pilon de dezvoltare pentru diplomația românească și implicit spionajul românesc. Un pilon mai apoi încununat de martiriul său și al familiei sale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s