Mai este unirea posibilă ?


În ultima vreme tema unirii Basarabiei cu România a fost tot mai des abordată în spațiul public. De la oameni politici, inclusiv candidați la prezidențiale, până la jurnaliști, toți au abordat această tematică. Lucru de înțeles în contextul crizei din Ucraina, cât și în virtutea unor sentimente firești între două state surori. Întrebarea este, mai e unirea posibilă ?

 O posibilitate pentru realizarea idealului de unire a existat după 1989. Totuși această posibilitate a fost ratată nu datorită contextului, ci datorită oamenilor. Atunci au lipsit oamenii politici deși exista contextul geopolitic favorabil unei astfel de inițiative. Astăzi în schimb se pare că avem oamenii politici dispuși să lucreze în acest sens, dar mai avem contextul geopolitic necesar ?

Personal tind să cred că da. Nu datorită unor sentimente patriotice, cât datorită unei realități vizibile. Criza din Ucraina aduce o cantitate imensă de haos la granița estică a României și, implicit, a Europei. Ori cred că știm bine vechea vorbă latină ”Ordo ab Chao”, ordine din haos. Din haosul prezent în estul Europei se pot face multe schimbări, iar Republica Moldova este clar implicată în acest joc, ea atrăgând atât atenția Uniunii Europei, axei Londra-Washington, cât și a Federației Ruse.

Pe de o parte avem o Moldovă care a semnat un acord de asociere la Uniunea Europeană și tinde tot mai mult spre occident. Pe de alta avem o Federație Rusă care urmărește o politică de expansiune tot mai vizibilă și de care Republica Moldova încearcă să se ferească tocmai prin trecerea noii cortine de fier, trecerea spre occident. O trecere care iată, se face în primul rând prin mijlocirea României.


Interesul geopolitic al Europei este ca granița răsăriteană să fie cât mai stabilă, iar în acest sens aderarea unui stat precum Republica Moldova reprezintă un obiectiv important. La fel de important pentru Uniunea Europeană și NATO ca și pentru România. În egală măsură interesul Moldovei este acela de a obține umbrela de protecție garantată de structurile euroatlantice în fața pericolului rusesc care amenință astăzi Ucraina, dar și statele vecine ce s-au separat de vechea structură sovietică.

De fapt Republica Moldova încearcă să scape de curentul de restabilire al URSS sub forma Uniunii Eurasiatice. Este clar că intenția lui Putin este de a încorpora în această uniune statele care au făcut parte din URSS și care, până-n momentul de față, n-au reușit să se integreze în cadrul structurilor de securitate occidentale. Rămânând astfel fără apărare, complet vulnerabil în fața altor super puteri precum Federația Rusă. 

Acum Moldova încearcă să-și croiască drumul înapoi acasă, în Europa. Dacă va reuși să o facă în timp rămâne de văzut. România oferă Moldovei tot sprijinul necesar în această direcție. Momentan România oferă Moldovei tot sprijinul pe care-l poate oferi. Dar trebuie amintit faptul că unificare directă ar fi cea mai rapidă și mai sigură cale de aderare la UE, mai ales că Moldova nu face încă parte din NATO, ceea ce ar fi o necesitate pentru aderarea ulterioară la UE. 

Lucrurile se pot schimba, dar, în orice caz, unirea este posibilă. Fie prin unificarea directă a celor două state fie prin unificarea în cadrul unui organism comun, Uniunea Europeană, iar de acolo putem vorbi deja de un soi de unire, o unire care, cu timpul, poate fi dusă la nivele mai înalte. Important este ca Republica Moldova să intre în cadrul unei structuri euroatlantice la timp, la fel cum este important ca Ucraina să rămână independentă de Federația Rusă, asigurând astfel și o oarecare stabilitate pentru Republica Moldova.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s