Eugen Cristescu – eroul din umbră

Citeam zilele astea un articol despre cunoscutul general de Securitate, Ion Mihai Pacepa, în care se încerca apărarea acestuia. Nu am nici o intenție să intru în disputa istorică Pacepa – trădător sau erou; dar îmi pun un semn de întrebare asupra unei alte nedreptăți istorice. Dacă astăzi Pacepa și-a primit înapoi banii și gradele, de ce un om care a servit intereselor românești nu-și primește înapoi demnitatea post-mortem ? De ce este lăsat în continuare să zacă în umbră cu acuzațiile aduse de regimul comunist ? Acest om este Eugen Cristescu, eroul din umbră al României.

Eugen Cristescu a fost șeful SSI sub guvernarea Mareșalului Ion Antonescu. Acesta a condus Serviciul Special de Informații în cea mai grea perioadă a sa, moștenind un serviciu complet dezorganizat de la Mihail Moruzov. După actul de la 23 august 1944 Eugen Cristescu a fost deposedat de această funcție, făcând loc politrucilor ce aveau să vină, iar mai apoi a fost dus în Rusia și adus în țară numai pentru a fi judecat de trădare. Trădarea de a fi oprit forțele ostile României din a-și face jocul în cadrul granițelor noastre, fie că era vorba de legionari, naziști sau comuniști.

Astăzi Cristescu rămâne sub pata sentinței date de comuniști și este foarte rar amintit în istoriografia românească. Între timp Ion Mihai Pacepa a scăpat, God bless the USA, de acuzația de trădare de țară și, totodată, numele său este mai des invocat decât cel al lui Eugen Cristescu. Personal acest lucru nu mi se pare unul normal. Cred că omul de taină al Mareșalului merită mai mult. Acest păianjen care și-a țesut pânza pe tot cuprinsul României pentru a o proteja de forțe externe sau extremiste.

Meritele sale sunt incontestabile.Vorbim de un om care a pus bazele unei structuri de intelligence moderne. Când a preluat prima dată SSI-ul Eugen Cristescu a format noi structuri în cadrul serviciului, a organizat totul după model occidental. Au apărut departamente specializate în contrainformații, informații externe, contrasabotaj și diferite aspecte ale frontului din umbră. A eliminat din cadrul SSI toate persoanele cu legături ideologice, în special legionarii infiltrați în aparatul de stat, neacceptând să conducă un serviciu politizat.

Odată ce bazele au fost puse Eugen Cristescu a și trebuie să treacă la acțiune. Contextul geopolitic nu era unul favorabil României. Atât pe plan intern, cât și pe plan extern, România se confrunta cu inamici periculoși. Pe de o partea exista Mișcarea Legionară cu apucăturile sale anarhice, infiltrată în corpul muncitoresc legionar (lucru dovedit de prof. Cristian Troncotă cu nume concrete în cartea sa, România și Frontul Secret, ed. Elion) de agenți comuniști, pe de alta se găseau forțele comuniste dure, o Uniune Sovietică dornică să ocupe România cu prima ocazie și o Germanie nazistă dornică să țină sub control jocurile politice din România.

Pe toate acestea Cristescu le-a combătut cu desăvârșire. Pentru extrema dreaptă și extrema stânga a devenit inamicul nr.1. Pentru germani a devenit ba un ajutor esențial, ba un stres, SSI-ul fiind al doilea cel mai important serviciu de informații al Axei pe frontul de est, dar și acel serviciu care stătea în calea structurilor naziste pe teritoriul României. Și-a asumat un rol extrem de greu, dar a păzit România de orice interferențe străine, asigurând securitatea nu doar a țării, a Mareșalului, ci și a forțelor de opoziție.

Astăzi Eugen Cristescu este uitat și condamnat. Nimeni nu s-a gândit să-l elibereze de pata judecății comuniste. Asta în timp ce Pacepa este,mai mult sau mai puțin, eliberat de acea judecată și asta fără merite deosebite în slujba patriei. Cred că s-ar cuveni să ne cinstim un erou, fie el și unul din umbră. Eugen Cristescu a fost mai mult decât omul de taină al Mareșalului, a fost cel care a vegheat patria într-o perioadă extrem de dificilă. Nu a avut legături ideologice, nu poate fi acuzat de crime de război, ci doar că și-a servit patria împotriva tuturor adversarilor, indiferent de ideologie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s