Cine alege președintele ?

În ultima perioadă am văzut tot mai multe mașinațiuni în cadrul diferitelor partide care vin cu candidați pentru funcția de președinte. Toți încearcă să mai atragă puțin din electoratul altora, să mai divizeze electoratul opus, să-și întărească electoratul propriu. Dar acest soluții nu sunt relevante decât pentru turul I. Care electorat este cheia pentru a câștiga alegerile în turul II ?

Din punctul meu de vedere răspunsul este simplu: indecișii. Vedem cum Klaus Iohannis are deja electoratul de dreapta care nu este atras de Băsescu și acel electorat anti-comunist, profund dezgustat de PSD. Pe de altă parte vedem cum Elena Udrea, Monica Macovei și Cristian Diaconescu au adunat în jurul lor acel electorat pro-Băsescu, iar premierul Victor Ponta, bazându-se pe un discurs monoton, adună în jurul său electoratul de stânga, tradițional PSD, și în general electoratul anti-Băsescu, fanatizat de acest mesaj.

În acest context socio-politic orice candidat are nevoie de un electorat în plus pentru a câștiga alegerile prezidențiale în turul II. Pentru a sparge, ca să spun așa, o stare de egalitate între dreapta și stânga. Evident aici va juca un rol important electoratul pro-Băsescu care, dacă Iohannis ajunge în turul II, se va realia de partea acestuia. Dar nu acest electorat va decide alegerile. Deși este indispensabil pentru o victorie, nu este decisiv.

Electoratul decisiv în momentul de față este cel indecis, electoratul care tinde să fie anti-sistem. Iar singurul candidat care are o șansă să atragă acest electorat este Klaus Iohannis prin imaginea sa de om politic diferit. Prin discursul calm și echilibrat și prin alura nouă în politica românească. Acest electorat este cel care de obicei nu participă la vot, dar care trebuie atras pentru asigurarea victoriei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s