Câte puțin despre manipulare

 În ultimul meu articol am scris despre felul în care Federația Rusă folosește războiului psihologic, respectiv manipularea, ca și o armă de bază în politica sa externă. Astăzi vreau să scriu câteva rânduri despre manipulare în esența sa. Nu doar felul în care Rusia folosește această armă, ci cum se folosește.

Pentru început să vedem ce reprezintă manipularea. În DEX ea este definită ca un procedeu prin care modul de a gândi sau a acționa a unor indivizi sau comunități poate fi influențat. La comunități distrugerea identității și a valorilor naționale este primul pas spre a induce propriile interese prin manipulare. Dar și manipularea individului este un pas în această direcție. Acest procedeu are și el secretele și metodele sale, specifice breslei.

Manipularea mizează pe sentimentele și instinctul persoanei umane. Evident și pe dezinformare. Este un lucru bine cunoscut că emoțiile tind să fie mai puternice decât rațiune. Astfel încât singurul lucru necesar pentru a influența pe cineva este trecerea de zidul rațiunii direct spre latura emoțională/sentimentală a psihicului.

Pentru asta există mai multe metode. Un exemplu concret este o emisiune tv în care populația este îndemnată la revoltă nu pe baza unor argumente raționale, dovedite, ci pe baza unor argumente de tip emoțional. Care să apele fie la acea latură sentimentală a minții, fie la instinctul uman și la pornirile noastre cele mai violente.

O virgulă pusă într-un anumit loc poate influența de asemenea. Un simplu mesaj online în care o persoană este lingușită, iar apoi cu o virgulă criticată, poate face persoana respectivă să accepte critica, la fel și pe cei care citesc mesajul respectiv.

Pe baza sentimentelor și a instinctului mai multe grupuri de oameni au reușit să manipuleze lumea. Avem exemplul nazismului, care apelând la teamă și ură a reușit să provoace o revoltă împotriva evreilor. Exemplul comunismului care apelând la dorința de bogăție și la ură a reușit să provoace căderea unui imperiu sau, mai nou, exemplul Federației Ruse care apelează la religie, ideologie, retorică anti-imperialistă și pro-ecologie pentru a subordona latura sentimentale a minții.

O altă unealtă a manipulării ține de imagine, versuri, latura artistică. Este foarte ușor să influențezi ceva prin procedee artistice, ca să le zic așa. Acestea ajung cel mai bine în subconștient și influențează cel mai mult gândirea. O simplă poză sau un simplu titlu pot influența automat o reacție anume sau pot face legături cu alte subiecte. 

De la guverne la presă manipularea se găsește peste tot. Fie ea ofensivă sau defensivă, conștientă sau inconștientă, pozitivă sau negativă (și asta ține de ideile individului) manipularea reprezintă unul din cele mai des întâlnite aspecte ale societății noastre. Un aspect care poate influența oamenii în direcții diferite. Poate acorda putere unora sau altora, poate face lucru bune sau rele. Dar ea, manipularea, este prezentă.

Scriam mai sus că pentru a ajunge la sentimentele și instinctul persoanei manipularea trebuie să treacă de zidul rațiunii. Ori asta înseamnă că rațiunea este principala apărare a individului împotriva procedeelor de manipulare și dezinformare.

Omul este o persoană trinitară prin natura sa. Nu mă refer la un aspect religios, ci și psihologic. Sigmund Freud și Carl Jung au considerat că mintea umană are trei laturi. Pentru cazul de față am să împart și eu psihicul în trei aspecte diferite: instinct, rațiune și conștiință. Instinctul reprezintă latura noastră animalică, primară, care se bazează exclusiv pe impulsuri emoționale. Conștiința reprezintă sentimentele și regulile din adâncul minții noastre care ne ghidează viața, iar rațiunea este acea latura a minții care procesează practic toată informația.

Ea, rațiunea, trebuie să fie echilibrul dintre cele trei aspecte ale psihicului și tot ea trebuie să le protejeze pe acestea și să le țină sub control. Pentru asta este necesară informația.

Rațiunea funcționează cel mai bine când persoana umană deține mai multe informații, din surse variate, și ca atare poate procesa și judeca în mod critic orice informație primită, ținând sub control impulsurile de altă natură care tind de cele mai multe ori să fie revoltate sau alarmate prin tehnici de manipulare.

Așa că educația e fundamentală. Un popor educat e un popor greu de manipulat. Un individ educat privește o emisiune, două, citește o carte, un articol, dar nu acceptă automat orice informație ci se documentează, procesează. Nu se lasă stăpânit de urlete și îndemnuri sentimentalo-instinctuale, ci trece totul prin procesorul rațiunii, al gândirii. Principalul oponent al manipulării.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s