Jocul lui Putin

Criza din Ucraina este un subiect fierbinte. A evoluat peste așteptările multor analiști, iar situația nu pare să se amelioreze. Cu un occident care nu știe ce vrea și joacă în defensivă, cu o Rusie care nu vrea să-și piardă statul tampon și ieșirea la Marea Neagră și o Ucraină dornică de libertate la mijloc, această criză pare că ne va preocupa mult timp de acum încolo.

Întrebarea este cum va juca Putin pe parcursul acestei crize. De la occident lucrurile sunt oarecum clare. NATO și UE și-au asumat poziția defensivă, cu o alianță între SUA și Marea Britanie pentru a susține războiul drept, și un amplu proces al Germaniei pentru a promova o pace strâmbă. Poziția Rusiei diferă, ea folosind tehnici diferite într-un război complex de tip asimetric.

Părerea mea este că Putin nu se va opri până când o pace nu-i va fi favorabilă intereselor proprii sau până când occidentul nu va decide să reacționeze, punând Rusia în fața faptului împlinit. Același fapt împlinit pe care Federația Rusă îl folosește ca principală unealtă în campania sa din Ucraina.

Ce înseamnă asta ? Înseamnă că Rusia va continua în același stil pe teritoriul Ucrainei ca și până acum. Principala tactică a lui Putin în acest război asimetric constă în a pune Ucraina și lumea occidentală în fața unui fapt împlinit, bazându-se pe faptul că occidentul nu va reacționa din punct de vedere militar. Acest tip de reacțiune fiind principala temere a strategilor de la Kremlin, dar și cea la care se așteaptă cel mai puțin.

Credința lor și a președintelui rus este aceea că occidentul nu va reacționa militar sub nici o formă, Ucraina nefiind parte a NATO sau a Uniunii Europene. Iar sancțiunile de tip economic sunt considerate ca daune minore care pot fi suportate, fie și doar pe termen scurt. Oarecum Rusia vede tactica de reacție a occidentului similară cu a forțelor aliate la începutul expansiunii lui Hitler.

Jocul lui Putin este unul atât previzibil, cât și imprevizibil. Tactica faptului împlinit este cel mai previzibil lucru din acest joc, iar metodele prin care va folosi această tactică sunt cele mai puțin previzibile. Știm un lucru, el nu este dornic nici să înceapă un război total cu vestul, dar nici să renunțe la un punct strategic precum Ucraina, sau cel puțin partea răsăriteană a acesteia.

La fel de mult cum nu este dornic nici să renunțe la capitalul său electoral. Împotriva sa sunt ultranaționaliștii, comuniștii, liberalii. Un adevărat front. Iar poporul rus este un popor obsedat de putere. Orice studiu de psihologie a mulțimilor ne poate arăta acest lucru. La fel cum latinii tind spre sentimentalisme, tot așa și slavii tind spre un caracter obsesiv-compulsiv, puterea fiind centrul acestei obsesii, isteric și imprevizibil.

Dacă Putin ar arăta un semn de slăbiciune în fața vestului imaginea sa de lider providențial ar primi o mare lovitură. Consecințele unei astfel de lovituri sunt clare. Poporul rus nu-i va mai fi sprijinul de bază în viitorul apropiat, ci din contră. 

Ca atare Putin va continua să folosească tactica faptului împlinit pe teritoriul Ucrainei. Nu este dornic să-și asume riscurile unui eșec, iar sancțiunile economice nu se dovedesc suficient de puternice, cel puțin nu pe termen scurt. Adică în momentul de față.

Singurul lucru care ar putea să-l determine în a-și schimba tactica sau a renunța este o asigurare din partea vestului ca va interveni militar pentru Ucraina. Ceea ce nu este chiar imposibil. Dacă Ucraina ar adera, de exemplu, la NATO, atunci această asigurare ar veni în mod automat. Probabil asta încearcă actualul secretar general să arate prin declarația sa conform căreia Ucraina este liberă să adere la NATO.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s