Partidul România Unită: încotro ?

Un nou partid face valuri pe scena politică românească. Este vorba de Partidul România Unită al fostului deputat PSD Bogdan Diaconu. Acesta a părăsit PSD în urma unei dispute pe tema colaborării dintre partidul înainte menționat și UDMR, luând astfel decizia de a fonda un nou partid. Noul partid poartă numele de Partidul România Unită și ideologia pare să fie una naționalistă.

Evident, se pune întrebarea de ce și pentru ce a apărut acest partid, încotro se îndreaptă acest partid și cum va evolua ? Privind direcția sa am venit cu câteva teorii proprii. Plecând de la ideologia afișată a noului partid și de la principalul nucleu de susținători ai lui Bogdan Diaconu sunt aproape convins că acest partid se va dezvolta pentru a lua locul defunctului PRM ca și principalul partid naționalist din România.

PRU va urmări și probabil va reuși să-și formeze un nucleu puternic în rândurile naționaliștilor și unioniștilor din România. Oameni care deja au simpatii pentru Bogdan Diaconu și campaniile sale împotriva UDMR. Sunt șanse ca diferite organizații naționaliste și unioniste care nu au reușit să-și dezvolte un partid politic să se regrupeze în jurul acestui proiect și să să-l transforme în principala voce politică a forțelor naționaliste din România.

O voce care va fi puțin mai relevantă decât cea avută de segmentul de extremă până acum, dar cu siguranță nu va evolua într-atât de mult încât să fie o forță în viața publică românească. Românii nu au tendințe naționaliste, extremiste. Stilul lor este unul cu totul diferit. Așa că susținerea pentru un astfel de proiect va fi redusă, dar se va evidenția ca un proiect mai puternic decât cele anterioare, de tip neo-legionar sau național-comunist.

În acest sens nu m-aș mira să văd organizații precum Noua Dreaptă, Vatra Românească, Acțiunea 2012 sau grupuri minuscule de naționaliști, respectiv unioniști, regrupate în spatele acestui partid. Mai mult sau mai puțin vizibil. Aducând astfel voturile unite ale unui anumit segment din populația României. Segmentul naționalist, unionist, anti-maghiar, rasist, anti-democratic, eurosceptic, etc.

Din acest punct de vedere PRU poate fi aripa politică a acestor alegători. Noul PRM. Dar rămâne un serios semn de întrebare asupra intențiilor acestui nou partid. Un partid care refuză ordinea postmodernă a lunii, alegând modernitatea.O ideologie promovată în general de ideologii Kremlinului și ai Budapestei. Un partid care apare într-un moment dificil pentru societatea noastră și care aduce cu sine și posibilitatea unor noi conflicte pe bază etnică în România.

Să nu uităm că mai toate acțiunile politice ale lui Bogdan Diaconu în parlament au fost legate în primul rând de separatismul maghiar. Acțiuni lăudabile dintr-un anumit punct de vedere, dar limitate. Acum ne putem aștepta la un partid limitat pe acest segment de acțiuni ? Un partid care să calce pe urma celor de la Jobbik și să se provoace reciproc într-un moment de criză pentru lumea contemporană ? Dacă viitoarea bază a acestui partid tinde să fie eurosceptică, eu sunt PRU-sceptic.

P.S. Ca să nu privim doar partea negativă, trebuie spus că acest partid are potențialul să vină ca o contrapondere în parlament la UDMR. De fapt toate partidele mici, de buzunar, ar trebui să urmărească acest obiectiv în locul puterii. PRU poate să servească stopării unei dependențe politice față de UDMR, lucru pozitiv pentru interesele României, dar problema este cum va face acest lucru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s