Între ordin și haos (II)

Ieri am publicat pe blog un articol mai vechi sub titlul ”Între ordine și haos”. În articolul cu pricina am abordat aspectul ideologic al conflictului din Ucraina la începuturile sale, când bătrânul Dughin încă urla ca istericul prin presa internațională. Astăzi duc mai departe teza acestui conflict ideologic între ordine și haos, între lumea postmodernă și cea modernă, cu o analiză asupra stării de facto în care ne aflăm și cu o întrebare: intrăm în paradigma haosului ?

Dacă atunci când am abordat prima dată această temă situația era una oarecum neclară, astăzi lumea pare să tindă spre o paradigmă geopolitică a haosului. Acea paradigmă în care lumea nu mai este guvernată de legile unei ordini mondiale bine stabilite, ci de legea puterii statale și a intereselor exclusiv naționale.

În acest sens vedem cum Rusia abordează criza din Ucraina exclusiv din punctul de vedere al intereselor proprii și nu se lasă dominată de aspecte ale dreptului internațional, ci de dreptul puterii. În Siria și Irak asistăm la revenirea pre-modernității pe scena internațională sub forma Statului Islamic, un fenomen întemeiat exclusiv pe conceptul legii islamice. În Ungaria avem un vecin care nu se mai subordonează regulamentelor în vigoare ale Uniunii Europene și ale NATO, ci își urmărește propriul traseu alături de Federația Rusă. La fel cum procedează și China în orient care-i continuă drumul de putere mondială separată de restul.

Cel puțin în momentul de față anul 2014 pare să fie un an dominat de paradigma haosului în relațiile internaționale. Fie că vorbim de viziunea modernă asupra lumii, sau de cea pre-modernă, acestea se ridică împotriva unei orânduiri acceptate tacit până în momentul de față și sfidează conceptul de ordine internațională. Un lucru evidențiat și de Henry Kissinger într-un interviu care poate fi citit și pe site-ului ziarului Adevărul.

Sunt forțe care se arată cu totul indiferente față de orice lege internațională și abordează orice acțiuni politico-militară pe baza propriilor interese și obiective. În momentul de față lumea pare să intre sub zodia haosului. Cel puțin așa pare. Nu este un lucru care poate fi afirmat în totalitate, ci mai degrabă o mică făclie care așteaptă să izbucnească.

Din această perspectivă situația este neclară și pentru state precum România, a căror interese depind oarecum de această stabilitate internațională și abilitatea SUA, respectiv UE, de a asigura ordinea. Dacă ceva a oprit state precum Ungaria sau Rusia din acțiuni haotice îndreptate împotriva României acel ceva este structura euroatlantică și ordinea impusă de această structură în relațiile internaționale. Fără această ordine situația noastră este una neclară. Ca și a restului lumii. Nu știm ce se poate naște din haos, dar un vechi dicton latin ne spune că oricând se poate naște o nouă ordine din haosul vechii lumi. Așteptăm și vedem.

S-ar putea ca acum Uniunea Europeană și state precum China să se afirme mai puternic decât înainte. În orice caz locuri precum Ucraina sau Irak și Siria reprezintă adevărate fronturi nu doar ale intereselor unor națiuni, ci și al unor ideologii globale, a unor viziuni asupra lumii. Rezultatul de pe aceste fronturi va determina un fel de victoria a uneia dintre cele două perspective.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s