Sensul vieții

Fiecare filozof încearcă la un moment dat să răspundă unei întrebări permanente: care este sensul vieții ? O astfel de întrebare nu poate să primească decât răspunsuri relative sau subiective. Răspunsuri bazate, oarecum, pe experiența celui ce le oferă, pe credințele spirituale și filosofice ale acestuia, pe viziunea sa asupra lumii.

Nefiind un filozof, ci doar un simplu om cu multe întrebări, îmi pun și eu această întrebare și încerc să-i răspund. Cel mai natural răspuns mi se pare o combinație a celui dat de Epicur cu cel dat de Jung. Omul caută două lucruri fundamentale și anume fericirea, respectiv împlinirea. Cele două fiind inevitabil legate una de alta, căci doar un om împlinit poate fi fericit și viceversa.

Dacă ne uităm atent la toate marile realizări omenești vom vedea că sursa originală care le-a inspirat a fost dorința pentru una din aceste două chemări interioare ale psihicului nostru, ale memorie noastre colective. Tot ce facem, tot ce am făcut, a fost pentru a obține fericirea și împlinirea personală. Indiferent că aceasta venea din accederea la o funcție importantă, din crearea unor obiecte care să ne ajute sau din ajutorarea celor din jur, din căutarea gloriei sau din împlinirea unor idealuri superioare.

Toate au aceeași menire în adâncul psihicului uman și anume de a ne duce spre o împlinire proprie. Cam în același fel în care fiecare comunitate (locală, națională, etc.) urmărește să ajungă la propria împlinire generală sau pe anumite planuri precum cel cultural, militar, politic, economic sau spiritual.

În acest sens și marile religii ale lumii, ca și marile filosofii, indiferent de țelul final pe care l-au stabilit au plecat de la aceeași nevoie fundamentală a individului de a obține asigurarea fericirii eterne și a împlinirii. În fond, ce este asceza și mântuirea creștină dacă nu o încercare de împlinire a persoanei umane prin unirea sa cu divinul și prin asta o încercare de dobândire a fericirii eterne ?

Aceeași întrebare ne-o putem pune și cu privire la ideile unor mari filozofi precum Friedrich Nietzsche. Ce este supraomul nietzschean dacă nu o încercare a unui Nietzsche dominat de dorința puterii de a se împlini pe sine și pe cei din jur ? De a oferi umanității un nou ideal spre care să se ridice într-o vreme în care spiritul religios era doborât printre majoritatea statelor vestice.

Cu siguranță fericirea și împlinirea stau la baza oricărui obiectiv final al acestor idei umane. De la aceste nevoi pornește orice căutare și ca atare ele reprezintă atât începutul cât și sfârșitul în căutarea sensului vieții. De la aceste nevoie primare pornim pe drumul nostru, iar spre satisfacerea lor dorim să ajungem. Indiferent sub ce formă găsim împlinirea personală, ea reprezintă o finalitate dorită de toți.

Cum  putem ajunge la această stare de împlinire reprezintă o dilemă mai dificilă. La ea au încercat să răspundă toate marile religii ale lumii și toate marile filosofii. Toate într-o manieră diferită. Pentru un creștin împlinirea poate fi unirea cu Dumnezeu prin asceză și rugăciune, prin stăpânirea poftelor și nevoilor trupului. Pentru un samurai împlinirea poare fi desăvârșirea în servirea stăpânului.

Epicur considera că drumul spre fericire implică patru principii fundamentale: învingerea fricii de divinitate, învingerea fricii de moarte, învingerea dorințelor nenaturale și mulțumirea cu ce avem, învingerea părerilor de rău și temerilor despre viitor.

Ideile variază peste tot, iar validitatea lor este mai degrabă una relativă, depinzând de cei care le urmează. Dar ele reprezintă un răspuns la o nevoie firească a omului, nevoia de fericire și împlinire individuală. Toți ne dorim să atingem un ideal superior sau doar să fim fericiți și de aceia tot ceea ce omul a creat vreodată încearcă să ne ofere aceste lucruri. Asta deși natura ni le oferă de multă vreme.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s