Cum rămâne cu al-Qaida ?

După atentatele de la 09/11 al-Qaida a devenit principalul adversar al lumii libere și al SUA. O amenințare omniprezentă și periculoasă care a reușit să adune, prima dată după încheierea războiului rece, forțele NATO împotriva sa. De atunci și până la eliminarea lui Bin Laden această organizație teroristă a jucat rolul de inamic comun a tot ceea ce însemna lumea civilizată și pe bună dreptate, a fost un pericol major. Un pericol care a redefinit amenințările de securitate ale noului secol, dar care iată, nu mai este ce a fost.

Deși metodele și practicile al-Qaida sunt astăzi duse mai departe de organizații precum ISIS, ținând cont și de diferențele existente, al-Qaida pare să fi trecut pe rândul al doilea ca amenințare, ca organizație teroristă sau adversar al occidentului. Vocea acestei organizații a devenit tot mai slabă, ca forțele ei. Locul ei pe scena globală este luat de alte organizații non-statale care folosesc teroarea ca pe o armă împotriva ordinii existente în relațiile internaționale. Atât de slabă încât ne punem întrebarea: cum rămâne cu al-Qaida ?

Nu mai rămâne mare lucru. Deși al-Qaida este încă o amenințare pentru securitatea oricărui stat această amenințare nu mai este cea de odinioară. Putem crede că eliminarea din scenă a lui Bin Laden, cât și a altor lideri importanți din cadrul organizației, a dus la divizarea acesteia. Forțele care continuă să folosească numele organizației nu sunt altceva decât mici grupuri divizate, capabile să organizeze atentate teroriste, dar nu la același nivel și în nici un caz cu aceeași rețea de membri pe care o avea odată.

Cea mai bună comparație, păstrând desigur proporțiile, este cea cu Mișcarea Legionară din perioada interbelică. O organizație care s-a bucurat de o influență foarte mare pe durata vieții lui Corneliu Zelea Codreau, fondatorul ei, dar care odată cu moartea acestuia s-a divizat în mai multe fragmente micuțe. Aceste fragmente au încercat să mențină o oarecare unitate și pentru scurt timp au reușit, dar pe termen lung ele s-au sfărâmat și mai mult, devenind doar un fel de ghimpe în coastă, o problemă minoră care exista undeva.

În momentul de față locul al-Qaida pe scena globală a fost luat de Statul Islamic. O grupare care, conform informațiilor din mass-media, include diferite forțe islamiste, inclusiv din ceea ce a fost odată aripa irakiană a organizației al-Qaida. Adepții jihadului sunt atrași de propaganda și în rândurile acestei organizații. Principalele forțe islamiste s-au reunit în jurul acestui steag, iar principala amenințare la adresa lumii occidentale este reprezentată acum de către ISIS, de către potențialul de a deveni un stat sau de a organiza atentate teroriste după modelul al-Qaida, folosind ca scut niște state slăbite din orient.

Și nu, ISIS nu este deloc al-Qaida. Trebuie să ținem cont de faptul că după asasinarea liderului ei, al-Qaida s-a divizat. În sânul acestei grupări teroriste s-a produs o ruptură, iar diferite facțiuni din rândul ei au apucat-o pe diferite drumuri. Multe dintre ele s-au regrupat acum în ISIS, cum este și cazul aripii irakiene a al-Qaida, lucru menționat mai sus. Dar identitatea celor două organizații rămâne distinctă. Numele de al-Qaida este folosit în continuare de către mici grupuri răzlețe care continuă să lucreze pe cont propriu.

De cealaltă parte organizația al-Qaida propriu-zisă rămâne divizată în micuțe fragmente, cele care nu s-au regrupat încă în jurul altor forțe, încercând să-și mențină ce a mai rămas din puterea de odinioară și să atragă noi recruți. Potențialul de distrugere al acestei organizații, deși încă existent, nu mai este la un nivel foarte înalt. Tot ce poate face acum este să organizeze micuțe lovituri, cu șanse de succes la fel de mici, în timp ce-și linge rănile și încearcă o recoagulare. Posibilă sau imposibilă, asta rămâne de văzut.

Nu vom mai auzi foarte curând de al-Qaida sau de liderii ei actuali. În schimb vom auzi foarte mult despre Statul Islamic și despre alte organizații islamiste care vor încerca să umple acel gol de putere și influență lăsat de către această organizație decapitată și decimată. Bine-nțeles, asta nu înseamnă că trebuie să închidem un ochi și să nu mai supraveghem o astfel de organizație. Ea poate reveni oricând pe scenă printr-o înfrângere sau decimare a Statului Islamic sau prin alte evenimente importante. Iar simpla existență a al-Qaida reprezintă încă un pericol, dar trebuie să ne știm prioritățile și felul în care abordăm astfel de probleme.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s