Edward Snowden : erou sau trădător ?

Recent am citit o știre conform căreia fostul specialist NSA, Edward Snowden, a declarat că Rusia nu este un loc așa de rău cum se prezintă în mass-media americană. Comentariile la articol variau, foarte puține țineau de subiectul știrii respective, cele mai multe fiind de fapt legate de acțiunile lui Snowden și de dilema asupra calității morale a acestuia: este Edward Snowden un erou, sau un trădător ?

Această întrebare s-a repetat de foarte multe ori, nu doar la articolul cu pricina, ci în toată mass-media la momentul în care Snowden a făcut publice diferite informații despre acțiunile de monitorizare și spionaj ale intelligence-ului american. Un răspuns clar nu există nici acum, existând opinii diferite, lucru normal în orice democrație. De aceea am să încerc, la rândul meu, să ofer un răspuns.

Răspunsul meu la această întrebare vine din perspectiva unui om pasionat. Pasionat de intelligence, de politice, de securitate. În toată literatura de specialitate Edward Snowden n-ar putea fi calificat drept altceva decât un trădător. Și sunt sigur că așa este și cazul. Din perspectiva profesionistului, sau a celui care înțelege domeniul, Snowden și-a trădat țara. Nu există nici un semn de întrebare.

Sigur, este discutabil justețea acestei trădări. Acțiunea întreprinsă de Snowden are la baza sentimentul că guvernul SUA nu mai reprezintă poporul, nu-și mai reprezintă cetățenii, ci din contră, îi urmărește și luptă împotriva lor. Ce a încercat Snowden a fost să facă publice aceste informații, crezând că servește astfel poporului american, trădând în schimb acțiunile guvernului SUA.

Din păcate pentru el lucrurile nu sunt așa simple. Guvernul SUA nu este acolo printr-o moștenire biologică sau de partid. Politica Americii este una democratică, unde poporul se exprimă prin vot, oferind o anumită putere unor anumiți politicieni. Nu vreau să văd cum ar arăta un stat unde fiecare face ce vrea, în funcție de ce crede. Probabil am vorbi despre anarhie, la urma urmei.

Indiferent de motivele acțiunilor sale, Snowden a trădat. Și-a oferit singur autoritatea de a decide ce este bun sau rău și a crezut că face binele, dar în aceeași măsură orice trădător, dezertor sau criminal poate crede că face binele. Atunci când oferi informații clasificate unui alt guvern sau publicului larg și implicit altor guverne, iar tu ești un ofițer de informații, actul tău se numește trădare.

Nu știm nici până azi câte acțiuni de intelligence ale SUA și implicit ale aliaților acesteia au fost periclitate prin trădarea lui Snowden. Nu știm viețile câtor ofițeri de informații au fost puse în pericol și nici câte strategii au fost demontate. Mai ales că Snowden și-a luat zborul spre Moscova, unde locuiește și astăzi, și unde șederea sa nu este, cu siguranță, una gratuită,

Aceasta este o realitate. Realitatea trădării. Mult mai reală decât opinia relativă a lui Edward Snowden despre guvernul american și acțiunile acestuia. Acțiuni care nu erau chiar un mister pentru populația Americii, nici pentru guvernele străine și care țineau de securitatea națională a SUA. Din acest punct de vedere Snowden este un trădător, unul care a crezut că face un lucru bun, dar care și-a trădat țara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s