Schimbarea guvernului

O mulțime de cadre ale PSD, cât și propagandiști de la canalele media ale acestui partid, critică cu fiecare ocazie atitudinea ostilă a PNL față de premierul Victor Ponta și guvernul acestuia. Mai exact aceștia susțin că PNL-ul o calcă pe urmele lui Traian Băsescu (iarăși reducem totul la Băsescu) și nu face altceva decât conflict politic, pe când PSD-ul susțin unitatea și proiectele constructive.

Argumentul invocat de oamenii lui Victor Ponta și de acesta din urmă mi se pare complet penibil. Din punct de vedere politic este corect pentru cei din PSD se atace un alt partid și să invoce asemenea lucruri, dar asta nu schimbă o realitate. Scopul natural al oricărui partid politic este acapararea puterii. Asta s-a promis la alegerile de anul trecut și asta se dorește și acum. Asta dorește orice partid.

Victor Ponta nu are dreptul să-i critice pe cei de la PNL pentru că fac ceva normal. Implementarea unor idei, a unui program, este un lucru dependent de puterea politică. În mod automat PNL are nevoie de această putere pentru a face tot ce a propus în trecut, iar printre propunerile de la alegeri se numără și debarcarea actualului premier socialist, Victor Ponta.

Faptul că acesta este un obiectiv al noului Partid Național Liberal nu înseamnă că liberalii, sau că președintele Iohannis, fac un mare scandal politic. Fiindcă nu am văzut unul. De la președinte am văzut o atitudine echilibrată și de cooperare între instituții, iar de la PNL am văzut o atitudine ostilă, dar perfect normală, fără excese care să transpună conflictul politic în viața de zi cu zi.

Ce se întâmplă acum nu este același lucru cu ce se petrecea sub mandatul președintelui Băsescu. A invoca lipsa de soluții și scandalul public atunci când cineva te atacă mi se pare un gest penibil. Natura politicii este, inevitabil, conflictul. Conflictul între partide, între idei, oameni și programe, consensul existând doar un proiecte majore sau comune, după un acord, pentru interesul național și interese comune de partid.

Mai mult decât atât, nu cred că un conflict politic ar trebui să ne îngrijoreze, atâta timp cât nu afectează colaborarea dintre instituții sau statul propriu-zis, ci mai degrabă lipsa conflictului. Hannah Arendt afirma la un moment dat că originile statului totalitar se găsesc în partidul unic, dezvoltarea primului venind din al doilea. O democrație lipsită de conflict între partid este similară unui partid unic.

Consensul politic are rosturile sale și este, de foarte multe ori, un lucru pozitiv, dar la fel este și conflictul. Conflictul politic reprezintă o constantă naturală a sistemului democratic și pluripartidic. Fiecare partid are idei, obiective și programe pe care le propune cetățenilor, iar acestea nu sunt niciodată la fel, fiindcă altfel am avea un singur partid, așa că este normal pentru partide să lupte.

La fel de normală este dorința PNL de a schimba guvernul actual și a obține, astfel, puterea executivă. Este singura cale pentru ca acest partid să-și implementeze ideile, dar este și o obligație asumată la alegeri. Victoria lui Klaus Iohannis nu vine atât datorită voturile sale, cât mai ales datorită voturilor anti-Victor Ponta. Victoria lui reprezintă dorința majorității de a scăpa de Victor Ponta.

Ca să fiu mai subiectiv pot să spun că premierul actual al României este condamnat de electorat, de o majoritate de cetățeni, pentru diferite fapte. Un plagiat, nerespectarea promisiunilor cu privire la Roșia Montana, abuzul de putere pentru a interzice dreptul la vot al românilor din diaspora, acum taxele suplimentare asupra acestora. Un astfel de om nu poate rămâne într-o funcție publică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s