Controlul serviciilor de informații

Ultimele evenimente din viața publică românească au ridicat multe semne de întrebare și au pornit multe discuții cu privire la sistemul politic românesc și la comunitatea națională de informații. Discuțiile pe care le-am auzit până acum nu sunt dintre cele mai constructive, iar oamenii sunt atrași de prea multe… nimicuri, în lipsă de alte cuvinte, dar am găsit un punct de dezbatere interesant exprimat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

Acest punct de dezbatere este mult mai relevant decât acuzațiile ridicare de un politician urmărit penal la adresa unei instituții care se face, oarecum direct, vinovată tocmai de această urmărire penală. Cristian Tudor Popescu s-a întrebat, pe bună dreptate, cine poate controla SRI-ul ? Cine poate verifica în mod corect ce se întâmplă în această instituție extrem de importantă a statului, iar întrebarea sa mi se pare mult mai importantă pentru noi decât decât plânsetul politicienilor care cad. 
Cu privire la această problemă trebuie spus din start că România are, teoretic, structurile necesare pentru controlul politic, implicit civil, al serviciilor de informații, inclusiv SRI. Ne referim aici, evident, la comisiile speciale ale Parlamentului României pentru controlul diferitelor servicii care alcătuiesc comunitatea națională de informații. În teorie aceste comisii ar trebui să fie capabile să verifice și să controleze ce se petrece în cadrul serviciilor și totodată să le susțină activitatea.
Din păcate situația nu stă la fel și în practică. Este evident faptul că oamenii nu au încredere în aceste comisii și, probabil, nici cei din servicii nu sunt prea interesați de opinia parlamentarilor respectivi. Foarte puține nume din rândul celor care formează aceste comisii s-au evidențiat drept personalități politice puternice sau cu competențe în domeniul securității naționale. Foarte puțini din acești parlamentari sunt măcar cunoscuți public, au influență politică sau respect din partea serviciilor.
Aici intervine marea problemă care strică teoria. În teorie astfel de comisii ar trebui formate din oameni politici experimentați pe domeniul securității naționale și suficient de puternici, ca persoane, pentru a se impune, dar totodată suficient de înțelepți pentru a lucra corect și onorabil cu serviciile. În practică vedem taman opusul, iar astfel de oameni nu au abilitatea de a controla câtuși de puțin ce se petrece în cadrul unui serviciu de informații, nefiind respectați de cei din servicii și neavând cunoștințele necesare pentru a se exprima pe diferitele subiecte relevante pentru securitatea națională.
Întrebarea firească într-un astfel de context este următoarea: cum facem să schimbăm această situație ? Vrem un control civil corect și relevant asupra serviciilor de informații, așa cum există în SUA ? Atunci trebuie făcută o schimbare. Cheia pentru acest control există. Comisiile speciale din cadrul Parlamentului, așa cum există în Congresul SUA, dar această cheie nu funcționează fiindcă nu este făcută dintr-un material puternic și forma ei nu este una corectă.
Partidele politice trebuie să renunțe la a mai oferi funcții de pomană sau ca rezultat al unor afaceri. În special când vorbim de lucrurile care țin de securitatea națională a României sau de relații externe. Partidele joacă rolul de școală politică pentru membri și, ca orice școală, au rolul de a educa și mai apoi de a promova oamenii potriviți la locul potrivit, implicit de a pune politicieni competenți pe diferite domenii să se ocupe de lucrurile care au tangențe cu domeniile respective, dar și de a se asigura că politicienii respectivi au profilul psihologic necesar pentru a se face ascultați.
Mă îndoiesc că în Parlamentul României nu există oameni cu competențe în domeniul securității naționale. Mă îndoiesc și mai mult că Parlamentul duce lipsă de politicieni puternici și respectabili, care pot să se impună cu adevărat și care pot câștiga respectul celor cu care lucrează. Totuși, mă îndoiesc la fel de mult că astfel de politicieni primesc funcțiile potrivite, cu atât mai mult cu cât partidele au nevoie de ei în cu totul alte direcții. Nu în cele de unde pot servi mai direct interesului național, ci în cele din care pot servi intereselor de partid în cadrul Parlamentului. 
Dacă vrem un control real din partea civililor asupra domeniului de securitate, cât și o funcționare mai bună a colaborării parlament-servicii de informații, atunci este absolut necesară schimbarea acestei stări de fapt. Partidele politice au datoria de a promova omul potrivit la locul potrivit. Comisia parlamentară de control a SRI, de exemplu, are atribuții extrem de importantă pentru buna funcționare a raportului dintre politic, societatea civilă și SRI, cât și pentru securitatea națională per ansamblu, iar această comisie trebuie să funcționeze în mod corespunzător. 
Practic comisiile de control din cadrul Parlamentului, ca și toate funcțiile existențe acolo, au nevoie de mai mult decât niște omuleți care vorbesc mult și nimic mai mult. Au nevoie de politicieni, politicieni reali. Lucru pe care liderii de grupurilor parlamentare nu par a-l înțelege, aceștia promovând în diferite funcții oameni care nu s-au evidențiat cu nimic, oameni care sunt buni doar la mânuit bani și oameni fără personalitate care ajung, în final, să fie manevrați tocmai de cei pe care ar trebui să îi controleze, să îi verifice, asigurându-se că serviciile nu trec peste legile specifice statului de drept. 
Odată ce o astfel de schimbare este făcută, problema controlului parlamentar asupra serviciilor de informații este, practic, rezolvată. Dacă în comisiile parlamentare am avea oameni care înțeleg problemele despre care discută și care sunt bărbați politici, nu simple majorete, atunci aceștia ar putea verifica diferitele lucruri care se petrece în serviciile de informații, atât cât este posibil în orice stat democratic din lume, și ar putea duce la o coordonare mai bună a activității serviciilor. 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s