Nominalizarea lui Hellvig


Ieri, aflându-mă la cursuri, am primit vestea că Eduard Hellvig a fost nominalizat pentru funcția de director al SRI. O decizie care nu m-a surprins, dar m-a bucurat. Nu m-a surprins pentru faptul că era cea mai logică opțiune, lucru pe care l-am menționat și în alte articole. M-a bucurat pentru că Edward Hellvig este cel mai potrivit om din echipa noului președinte pentru o funcție în domeniul intelligence-ului și al securității naționale, lucru datorat studiilor, intereselor, dar și activității sale.

Sigur, pentru alții numirea lui Hellvig a provocat o reacție explozivă. Fostul președinte Traian Băsescu împreună cu penala Elena Udrea au lansat fiecare câte un atac la adresa lui Hellvig și prin el la adresa lui Klaus Iohannis. Un atac penibil prin care se încearcă transformarea lui Hellvig în omul lui Voiculescu și alte aberații specifice unui președinte care și-a făcut un obicei din a încălca legea și a-și bat joc de români și unei doamne urmărită în N dosare penale și închisă după gratii.

În primul rând numirea lui Hellvig era cel mai logic lucru, iar posibilitățile pentru această numire erau mari încă de când numele său a fost vehiculat pentru această funcție. PNL nu are foarte multe cadre cu o imagine publică puternică pentru a ocupa o funcție în cadrul serviciilor de informații. Există două persoane care pot face asta, numele lor fiind Eduard Hellvig, respectiv Mihai-Răzvan Ungureanu. Studiile și competențele dobândite în activitatea lor politică îi recomandă pentru astfel de funcții.

Bine, cazul lui Ungureanu e unul diferit, dar demn de menționat ca posibilitate pentru șefia SIE. Întoarcerea fostului șef la SIE la conducerea serviciului. Iohannis duce lipsă de oameni din cadrul propriului partid. Totuși o astfel de opțiune trebuie privită cu oarecare dubii, nemaiexistând un precedent de renumire a unui șef în cadrul serviciilor de informații, iar imaginea publică a dl. Ungureanu este una ușor de lovit prin propagandă media, lucru nedorit pentru intelligence.

În al doilea rând numirea lui Eduard Hellvig este una îmbucurătoare. Faptul că are competențe și expertiza necesară pentru funcția această nu poate fi decât benefic. Câteva mituri lansate de unele guri rele, sau guri sparte, nu pot schimba unele realități, iar SRI-ul are nevoie de un lider potrivit în contextul actual, când criza din Ucraina ne amenință, când există o amenințare teroristă, dar mai ales când imagine în sine a serviciului este amenințată tocmai de inamicii statului de drept.

Chiar vorbeam cu un coleg pe tema asta, a loviturilor îndreptate împotriva SRI. Dacă ne uităm în media o să vedem urmele unui întreg război pornit de către câteva grupuri de interese împotriva celor două instituții care-i vânează: SRI și DNA. O mulțime de piese care se leagă par să indice acest lucru, iar asta impune nevoia de o campanie pentru îmbunătățirea imaginii serviciului în paralel cu consolidarea statului de drept.

Primind conducerea SRI domnului Hellvig îi revine o misiune foarte importantă. În primul rând să scoată serviciul din mizeria în care a fost tras de către diferiți politici și jurnaliști, doar de dragul unor interese personale sau de grup. În al doilea rând să fie capabil în a susține SRI în combaterea terorismului, o amenințare atât de actual, dar și de a coordona serviciul în misiunea sa de consolidare a legii și a statului de drept, un lucru care ține inclusiv de politica noastră externă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s