Propagandă și război informațional în cyberspace


În câteva din articolele mele am abordat felul în care spațiul virtual și securitatea cibernetică sunt profund legate de viața noastră de zi cu zi. Tot ce se întâmplă în acest spațiu ajunge să ne afecteze, mai mult sau mai puțin. Securitatea infrastructurii, a cetățenilor și discuțiile care au loc în online reprezintă riscuri de securitate, dar același lucru poate fi spus și despre războiul informațional.

Zilele astea am văzut un exemplu destul de bun în acest sens. Un filmuleț făcut de către prietenii din media ai Kremlinului, în care rușii își asumă identitatea de ocupant și se mândresc cu aceasta. Nu este singurul exemplu. Organizații precum Statul Islamic folosesc spațiul virtual pentru a-și răspândi mesajul și pentru atragerea noilor recruți. În principiu cyberspace-ul și social media au devenit noile câmpuri de luptă ale războiului informațional.

Cyberspace și noul front informațional

Vedem asta la tot pasul. Lumea virtuală este atât de liberă încât orice lucru se poate găsi aici și oricine își poate exprima ideile. Exprimarea ideilor nu se rezumă la niște simpli indivizi care își dau cu părerea, ci și la organizații sau actori statali care își transmit mesajul prin intermediul internetului. Propagandă, manipulare, dezinformare, sunt trei cuvinte care definesc ce se întâmplă în online.

Acest lucru se datorează mai ales faptului că oricine poate spune orice în spatele anonimatului. Cei interesați să transmite un mesaj anume pot să facă acest lucru fără a-și dezvălui propria identitate. Lucru care ușurează cu mult activitatea propagandistă a celui cu pricina. De la un cont pe facebook de unde se pot răspândi idei în anumite cercuri până la un blog sau un site de știri unde orice informație poate fi intoxicată astfel încât să lucreze în beneficiul cuiva.

Rețelele de socializare ies în evidență ca și primă linie a frontului informațional online. Aici fiecare își transmite mesajul propagandistică. Aici sunt desfășurați și postacii de serviciu pentru a comenta și înjura, a duce în derizoriu, peste tot unde se discută despre cei a căror interesele le servesc, conștient sau inconștient. Statul Islamic își desfășoară propaganda de recruta prin social media. Federația Rusă folosește social media pentru a influența diferite curente de gândire pro-ruse, ca și blogosfera, în aceeași măsură în care diferiți actori non-statali sau partide politice desfășoară activități de comunicare publică și marketing.

Internetul joacă astăzi același rol pe care radio-ul îl juca în perioada Războiului Rece, iar guvernele lumii și serviciile de informații nu pot ignora această realitate. Cetățenii unui stat, în special cei tineri, sunt cel mai ușor de influențat pe internet, fiindcă aici devin și implicați emoțional, spre deosebire de televizor. O realitate de care forțe străine sau adverse se pot folosi cu pricepere în dezavantajul intereselor noastre.

Rolul jucat de internet în războiul informațional actual este oarecum evident. Informația vine în primul rând prin internet. Majoritatea își procură informațiile despre lume de aici, iar oricine are abilitatea de a influența opinia unor grupuri sociale sau a unor indivizi. Impactul emoțional al unor videoclipuri este de asemenea relevant, ca și faptul că toate informațiile și discuțiile din spațiul virtual ajung la un număr foarte mare de oameni, de multe ori dincolo de granițele naționale.

Dacă vrem să vedem exemple concrete ale felului în care războiul informațional se desfășoară în cyberspace, iar diferite organizații folosesc internetul pentru propagandă și pentru a-și atrage recruți, ajunge să ne uităm la ISIS, Russia Today, Vocea Rusiei și exemplul interesant al postacilor de serviciu. Acei indivizi care comentează la absolut orice articole și orice manifestări anti-rusești și apar din senin, cu un set clar de insulte.

Implicarea statului și rolul educației

O întrebare adecvată într-o astfel de situație este cum putem răspunde pe acest front. Statele de tip autoritar, totalitar sau grupările teroriste au câteva avantaje. În cazul primelor faptul că statul deține un adevărat aparat media de propagandă, inclusiv în spațiul virtual și care se adresează, cum e cazul Russia Today, mai multor persoane decât cetățenilor Federației Ruse. În al doilea caz faptul că nu se menține echidistanța și rolul mai degrabă de servire a cetățenilor specifice statului de drept.

Într-un stat de drept, un stat democratic și liberal rolul de a transmite informația către publicul larg revine presei, foarte puține state având un aparat media propriu și suficient de relevant. Și în social media mijloacele statului se rezumă mai mult la urmărire decât la acțiuni directe. În egală măsură statul nu are dreptul, teoretic, de a-și manipula proprii cetățenii. Astfel că în societatea noastră singura măsură de a combate manipularea și propaganda adversarului este printr-o informare corectă.

Rolul de a transmite informația revine, în mare parte trusturilor de presă privată. Evident, asta nu împiedică abilitatea unor servicii de informații sau instituții guvernamentale să-și pună oamenii la treaba pe rețelele de socializare, cam în același fel în care Rusia și-a instaurat, practic, o divizie de postaci, adăugând aici și acei postaci care acționează inconștient pentru interesele Rusiei, îndoctrinați fiind cu prea multe teorii ale conspirației, lucru valabil și în cazul unor islamiști.

Din acest punct de vedere n-ar trebui să ne mire o colaborare sau o implicare între instituții ale statului și presa online. Sau prezența statului în spațiul virtual. Orice formă de informație care circulă poate juca un rol important în războiul informațional actual, drept propagandă, manipulare sau, din contră, o informare corectă care să distrugă propaganda. Dar mai este un lucru de care trebuie să ținem cont și anume educația.

Un individ educat este un individ greu de manipulat. Același lucru este valabil și în cazul popoarelor. Răspândirea unei culturi de securitate în rândul cetățenilor și dezvoltarea din școala primară a gândirii critice și a rațiunii sunt câteva aspecte importante, fără de care fiecare individ rămâne o țintă fragedă pentru orice formă de propagandă și manipulare, indiferent sub ce formă. Motiv pentru care iată, educația este profund legată de securitatea națională. Adăugând și faptul că ea formează elitele capabile să ducă astfel de conflicte și să apere interesul național.

Drepte încheiere aș rezuma acest articol la câteva idei de bază:

-spațiul online a devenit un spațiu în care se desfășoară acțiuni de propagandă și manipulare
-majoritatea informațiilor noastre vin de aici
-acest spațiu poate fi utilizat pentru diferite scopuri politice sau pentru recrutarea unor adepți
-combaterea propagandei unor puteri străine sau de tip islamist nu ține doar de stat, ci și de indivizi
-educația fiecăruia joacă un rol de bază în acest nou tip de război informațional, iar promovarea cât mai largă a culturii de securitate și a gândirii critice este o necesitate reală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s