Moștenirea lui Dan Diaconescu


Dan Diaconescu este la închisoarea. Postul său TV este închis de ceva vreme bună. Noi, cei care am detestat fenomenul de otelevizare suntem cât se poate de fericiți. Dar pentru ce ? Gratiile nu reușesc să-l țină pe DD închis, sau mai bine zis moștenirea sa. Pentru că Dan Diaconescu a lăsat o moștenire societății românești, mass-mediei în mod special și anume presa de tip tabloid.

O vedem peste tot. Butonezi la televizor și găsești posturile de știri. Realitatea TV, România TV, Kanal D, toate stau pregătite să te informeze… ce a făcut Oana Zăvoranu ieri. Știrea este una de tip ”șoc”, care sigur te afectează și trebuie să-ți atragă atenția. Același lucru se întâmplă și pe site-urile lor. Mi-am anulat abonamentul la Realitatea.net ca să nu mai primesc știri șoc.

Faptul că Dan Diaconescu se află la închisoare nu contribuie cu nimic la depopularea presei. El este pedepsit pentru infracțiunile sale și este oprit din a mai încălca legea, dar stilul adus de el în presa românească, în special cea televizată, rămâne viral. Moștenirea sa este peste tot, iar prea mulți consumatori de presă par a fi mai degrabă interesați de sfârcurile Oanei Zăvoranu decât de lucruri serioase.

Ce a făcut omulețul de la 0TV ? A hrănit publicul cu atât de multă prostie încât prostia s-a lipit de public. Dorința de a cunoaște secretele altora, viața intimă și eșecurile ascunse au devenit lucruri apetisante, chiar dacă prin natura lor nu reprezintă nici un interes public. Nu mai contează diferitele politici economice menite să nască locuri de muncă, ci dacă Băsescu a fost sau nu cu Udrea.

Publicul asemeni unui copil s-a hrănit foarte mult timp din ceva anume, iar acel ceva a devenit o parte din dieta zilnică. Pentru a fi competitive astăzi trusturile de presă recurg la același lucru. Tabloide. Știu că o mulțime de oameni sunt atrași de asta mai mult decât de lucrurile care te fac să gândești și drept urmare le oferă ceea ce-și doresc, perpetuând astfel spiritul 0TV.

Trăim într-o țară liberă și fiecare are dreptul să aleagă ce consumă, sau ce privește/citește în cazul de față. Dar presa ar putea să pună publicul la o dietă, să mai taie din tabloide în loc să le înmulțească. Fiindcă există la fel de mulți oameni care sunt sătui de așa ceva, de mizeriile zilnice cum am ajuns să le zic, iar din acest cadru site-urile și posturile de știri își vor pierde audiența.

Mai mult ca oricând România are nevoie de o populație educată și capabilă să distingă știrile relevante de cele lipsite de orice valoare. Presa joacă un rol de bază în această chestiune și cam în orice ține de formarea oamenilor în zilele noastre. Dacă presa oferă oamenilor hrană pentru idioți aceștia se adaptează și devin idioți. Ar fi preferabil să evităm o astfel de situație.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s