Drumul spre o armată europeană

Președintele Comisiei Europene, dl. Juncker, a declarat recent că susține ideea unei armate a Europei. O idee care circulă de ceva vreme, la fel ca și cea a unui serviciu de informații comun și care nu poate fi ignorată. Cu atât mai mult cu cât o figură importantă a UE a decis să aducă acest subiect în spațiul public. Probabil că în perioada imediat următoare vom asista la tot mai multe discuții pe această temă care ne afectează în egală măsură pe toți.

Dar este ideea unei armate europene o idee bună ? Ce riscuri implică aceasta sau, din contră, ce riscuri diminuează ? Statele europene au deja un sistem de apărare colectivă prin apartenența la NATO. În ciuda acestui fapt UE nu a fost capabilă să negocieze de pe o poziție de forță în Ucraina sau în alte părți ale lumii, iar acest lucru este evident. O armată europeană ar putea schimba această situație, dar mai rămâne o întrebare: cât de fezabilă este această idee ?

O idee bună, dar…

Să începem cu începutul. Utilitatea unei armate europene este un lucru pe care l-am susținut de câte ori am avut ocazia și am să-l susțin și acum. Anual fiecare stat membru investește diferite sume pentru apărare, iar aceste sume separat nu reușesc să facă foarte mult. Adunate la un loc ele depășesc cu mult bugetul de apărare al SUA sau al Rusiei. La un loc forța unei armate europene, investițiile în domeniul tehnologiei militare și în managementul trupelor ar crește cantitativ și pozitiv.

Putem spune că o armată europeană ar fi soluția ideală pentru securitatea comună a Uniunii Europene, reducând și dependența noastră față de SUA cu privire la apărare. UE ar putea negocia de pe o poziție reală de forță, nu doar una economică, iar asta ar contribui enorm la posibilitățile noastre de influență globală și de promovare a propriilor interese. De fapt tocmai acest lucru mi se pare foarte important, ca interesele comune ale UE să fie reprezentate inclusiv de pe o poziție de forță reală, hard power.

Am citit și câteva teorii cum că asta ne-ar pune într-o poziție proastă cu americanii și cu NATO. Sunt reticent cu privire la o astfel de idee. O Uniune Europeană mai puternică nu este în dezinteresul Statelor Unite, care nu mai trebuie să vegheze cu toată energia la granițele noastre și pe tot cuprinsul globului, ci din contră, reprezintă un interes comun. O armată europeană poate dubla NATO și armata SUA în diferite teatre de operații precum cele din Africa și în apărarea colectivă a UE.

Cred că SUA mai degrabă ar susține o astfel de idee în contextul în care recent ambasadorul Statelor Unite pe lângă UN a declarat că europenii ar trebui să trimite trupe în proiectele de menținere a păcii din Africa. Această declarație, pusă în context imediat după cea a dl. Juncker, pare să arate o oarecare susținere din partea SUA pentru un astfel de proiect. La urma urmei SUA și UE lucrează împreună, nu una împotriva alteia, chiar dacă în diferite situații susțin idei diferite în funcție de interesele lor specifice. O Europă mai puternică ajută inclusiv poziția partenerilor noștri americani.

Ne lovim de zidul realității

Acestea fiind spuse o armată a Europei ar oferi câteva avantaje relevante pentru apărarea și securitatea noastră colectivă. Ne-ar oferi posibilitatea unei mai bune apărări a spațiului european și a unei mai bun promovări a intereselor noastre în lume, dar se confruntă, la fel ca multe alte proiecte europene, cu o realitate ostilă. Statele membre ale Uniunii Europene au interese diferite, iar foarte puține dintre ele s-au arătat dornice să facă prea multe sacrificii în probleme de suveranitate.

Chiar dacă există unu-două state care să contribuie în mod real la un astfel de proiect avem de a face cu un număr mult mai mare de state care s-ar împotrivi. Puține state sunt dispuse să renunțe la forțele armate proprii în favoarea unei armate comune a Europei și prin asta să rămână permanent dependente de această construcție fragilă, mai ales când vine vorba de apărarea granițelor proprii și a intereselor care nu sunt întotdeauna comune. Exemplul ungar este cel mai elocvent.

Deci chiar dacă ideea în sine este una bună nu văd cât de fezabilă este. Evident, această idee depinde și de format. Ce înțelegem printr-o armată europeană ? Cum s-ar organiza aceasta ? Ar mai permite existența unor armate naționale în paralel ? Aici ar apărea alte dificultăți cu privire la finanțare și management. Vorbim despre o armată federală după modelul celei a SUA sau despre o armată compusă din unități de voluntari care să reprezinte statele membre, activând în paralel cu armatele naționale ?

În loc de concluzie

Realizarea unei armate comune a Europei necesită tact și necesită dispoziția mai multor state membre de a renunța la încă o parte din suveranitatea proprie, chiar capacitatea de apărare pe cont propriu, în favoarea intereselor comune ale UE și a unei apărări colective mai puternice. În esență asta ar implica mai multe interese comune decât interese proprii, ceea ce nu pare să fie cazul încă. Personal îmi doresc ca un astfel de proiect să reușească, cel puțin într-o variantă limitată, de început, dar confruntarea cu zidul realității este întotdeauna una grea pe care foarte puțini reușesc să o dărâme.

Înainte de orice altceva Uniunea Europeană ar trebui să-și întărească ideea de stat, fondul ideologic care îi asigură existența ca și construcție artificială, pentru a putea face un astfel de pas. Națiunile sunt ghidate de interese naționale, iar aceste interese le fac să stea împreună. Un lucru dublat și de existența unor valori comune. Orice proiect al UE trebuie să țină cont de această realitate și de rolul pe care-l joacă atât interesele comune, cât și valorile, în menținerea unității europene.

Cel mai bun model de acțiune este cel al pașilor mărunți. Cercetarea terenului din punct de vedere politic și încercarea de a forma o forță de acțiune comună, un fel de mini-armată europeană formată din unități de voluntari din toate statele membre. Rolul acesteia ar fi să acționeze în misiuni rapide pentru UE, la granițele acesteia sau în afară, acționând în paralel cu armatele statelor naționale. Sigur, nu ar rezolva problema costurilor și investiților pentru apărare cum ar face-o o armată comună reală, dar ar fi un pas înainte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s