Discursul anti-democratic și extremist

În România este la modă un anumit tip de discurs. Discursul anti-democratic și extremist. De dreapta sau de stânga, asta contează mai puțin. Este ”cool” să arăți câtă intelighență revoluționară zace în tine. Să ataci tot ce ține de sistem, să spui că democrația este o iluzie și că toți sunt interesați de putere sau bani. Pentru că tu, omul de pe stradă, ești ”șmecher” și le știi pe toate. Nu din cărți, evident, ci de la TV sau din melodiile lui Dragonu AK-47. Una din două.

Subiectul este interesant din punct de vedere sociologic, respectiv psihologic. Psihologia maselor mai exact. Ce alimentează discursul anti-democratic și îi face mulți să se orienteze spre curente extremiste de gândire ? De fapt, ce transformă astfel de lucruri într-un trend, în ceva ”cool” și mainstream îndreptate, culmea, împotriva mainstream-ului precedent ? Înainte era ”cool” pro-occidentalismul și lupta pentru democrație, acum e taman opusul.

Există mai multe aspecte de care ne putem lega. Unul dintre ele este eșecul sistemului politic românesc post-decembrist de a se curăța și a se pune în funcțiune. Moștenirea comunistă a rămas vie mult timp, iar efectele se văd și acum. Tinerii au crescut cu neîncrederea părinților în autorități, în politic, iar ei au extins această neîncredere la nivelul unor forțe pe care le consideră superioare, adică a marilor puteri cu care avem alianțe și de care depinde politica noastră într-o măsură destul de mare.

Asta i-a determinat pe mulți să caute în memoriile frumoase de pe vremea comunismului. Cele ale părinților eventual. Căutarea a fost una discriminatorie, fiindcă a ignorat aspectele negative. Important este că erau locuri de muncă și acum nu sunt. Cât de simplă este gândirea unora. Deci hai să fim comuniști, hai cu nea Nicu, sau dacă vrem și puțină religie hai să fim legionari, dă-i cu Zelea. La urma urmei e clar că democrația nu funcționează, doar pentru că nu funcționează aici…

Și să nu-l uităm pe Putin. Dacă nu ești pro-rus n-ai rezolvat nimic. Al dreacu americani. Ce se bagă atâta peste tot ? Uite, zice clar pe Russia Today că ăia de la CIA au comis crime oribile și SUA vrea să conducă lumea. Hai cu Putin, cu Rusia, ultima rezistență. Doar suntem toți ortodocși și alea, alea. Cum zicea popa ăla la biserică ? Nici nu mai știu, n-am mai fost de multă vreme. Dar o să le zică bine Dragonu și Cedry2k la un concert. Eventual mai citim niște bloguri care arată lumina… de la răsărit.

Mai e ceva. Lipsa valorilor. În sinea noastră toți suntem niște copii. Ne place să avem pe cineva care să ne zică ce e bine și ce e rău. Ne place să lenevim din punct de vedere intelectual. De ce să ne punem prea multe întrebări ? Vrem un set de reguli clare, ceva după care să ne ghidăm, să ne ofere un sens în viață. Un sens pentru care să trăim și să murim, eventual să și ucidem dacă-i cazul. E clar că relativismul democrației nu oferă așa ceva. Deci hai să încercăm ceva mai totalitar, ce atâta pluralism de opinii ?

Eventual putem avea o simplă reacție la mainstream, opusul a ce am menționat mai sus. Peste tot americani și democrație. Zău așa, parcă-i adevăr absolut. Ce atâtea referințe la lucrurile astea ? Hai să căutăm ceva diferit și să fim rebeli, ca ăia din Războiul Stelelor. Sau că tipul ăla cu plete de pe tricou, cum îl chema… ? Uhm… Che Guevara. La urma urmei e cool când ești diferit. Te simți și tu mai special. Nu contează că diferența ta ține de ura față de alte etnii sau față de munca unui om, sau că pari un imbecil total, importantă este diferența. Nu ești pare din mainstream, dar îți construiești propriul mainstream.

Cum ziceam, este ”cool” să ai un discurs anti-democratic, dacă adaugi o cămașă verde, neagră, eventual o salopetă proletară, e și mai ”cool”. Lasă-ți și o barbă și poartă o cămașă de lumberjack american. De ce să nu ieși în față și să nu faci parte din alți 100 de oameni care-și lasă barbă pentru a ieși din față ? Un look așa, mai revoluționar. Prinde bine în zilele noastre. Dar orice ai face nu uita cel mai important amănunt. Tricoul cu Che Guevara. Acum ești gata de revoluție. Din fața monitorului sau la o bere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s