Argument pentru o economie de piață

1725370976_1389550552

Am câțiva prieteni marxiști, comuniști chiar. Le zic bine prieteni sau ar trebui să spun cunoștințe ? Depinde de caz. În orice caz avem o mulțime de discuții cu privire la economie și politică. Când vine vorba de economie este cel mai rău. Indiferent cu care vorbesc aud același lucru. O linie veche și deja plictisită: ”tu crezi că este corect ca un grup mic de oameni să aibă mai mult decât un grup mare de oameni ?”. Asta-i replica de serviciu a demagogilor marxiști și comuniști. Replica mea este simplă: tu crezi că-i corect ca 10 colegi care învață mai prost ca tine sau nu învață deloc să aibă aceeași notă ca tine ?

Și cam aici încep sofismele, dar în general lucrurile sunt clare. Teoria marxist-comunistă eșuează în fața realității. Care este realitatea ? Oamenii sunt prin natura lor ființe egoiste. Individualismul este o caracteristică generală. Există excepții, dar sunt atât, doar excepții. Majoritatea oamenilor își pun interesele proprii pe primul loc și nu pe cele ale comunității din care fac parte. Nimeni n-ar fi cu adevărat dispus să fie egal cu semenii săi în sărăcie, mai ales când el poate munci mai mult, produce mai multe sau are capacități mai înalte. Ca în junglă sau ca la Darwin principiul e simplu: câștigă cel mai puternic.

Aceasta este starea noastră naturală. Ca oameni avem posibilitatea de a o modifica, de a ameliora lucrurile. Dar există o limită. În general cu cât modifici mai mult natura umană și mediul natural de dezvoltare pierzi din lucrurile specifice acesteia. Libertatea este una. Asta face economia de stat și asta evită economia de piață. Susțin economia de piață, capitalismul. De ce ? Pentru că este un sistem natural. Un sistem care permite fiecăruia să producă ce poate, iar dacă nu poate să muncească pentru cei care pot, supraviețuind astfel prin locuri de muncă. Capitalismul permite unui individ să crească și economie, respectiv tehnologiei, să se dezvolte în virtutea competiției dintre antreprenori.

Cu totul altfel stau lucrurile în comunism. Avem de a face cu un sistem economic care-i subordonează pe toți statului și, teoretic, îi tratează pe toți la fel. Excepție fac cadrele de partid care joacă rolul unei noi aristocrații pe baze ideologice. Dar în general oamenii sunt egali în sărăcie. Cei care trebuie să producă lucruri pentru stat și să contribuie la dezvoltarea economică nu o mai fac pentru că nu câștiga pe măsura muncii lor și încep să stagneze. Odată cu ei stagnează și economia și dezvoltarea pe diverse ramuri de interes pentru stat. Coreea de Nord este un exemplu. Individul este motivat de câștig personal. Nici cu locurile de muncă nu stăm mai bine. Statul le oferă, statul le plătește, până își epuizează resursele și realizează că nu ajunge niciunde.

Într-o economie de piață fiecare este liber să se dezvolte în funcție de propria capacitate și eforturile depuse. Nu toți reușesc, dar nici în viață nu reușesc toți să ajungă prea sus. Cum ar arăta lumea formată doar din patroni și nici un angajat care să lucreze ? Nu s-ar mai face nimic. Invers dintre muncitori s-ar ridica un patron, deci no difference there. Da, vor exista oameni mai săraci și oameni mai bogați, dar la fel există oameni mai buni într-un domeniu și oameni mai proști într-un domeniu. În ciuda acestui fapt acești oameni mai bogați oferă locuri de muncă pentru restul. Situația nu este favorabilă doar celor care au nevoie de locuri de muncă, ci tuturor în general. În funcție de cerere aceștia produc pentru a câștiga profit, capital, iar în schimbul profitului cei care cumpără pleacă mulțumiți. Evident, o astfel de situație încurajează și competiția între producători pentru calitatea produselor.

Rezultatele sunt mult mai bune pentru toată lumea decât într-o economie de tip socialist/comunist unde totul ajunge, inevitabil, la stagnare. Nu degeaba și China, una din marile puteri globale ale momentului și probabil ale viitorului, a adoptat un sistem economic capitalist care funcționează în paralel cu cel socio-politic comunist. Confruntați cu realitatea chinezii au văzut eșecul economic al comunismului. De fapt doar niște naivi fanatici mai susțin astfel de idei, cel puțin pe plan economic. Comunismul nu a funcționat nici unde, nici cum, iar teoria sa economică de sorginte marxistă a eșuat întotdeauna lamentabil.

Există nedreptăți, cel puțin aparente, într-o economie de piață. Unele sunt naturale și inevitabile, altele nu. Aici intervin alte detalii. O economie de piață poate să fie una foarte liberă sau una reglementată. Există o economie de piață socială, după modelul german de sorginte creștin-democrată. Rolul statului este în general cel de supraveghetor asupra pieței. El oferă un background în care toți să poată lucra și conviețui, avantajos pentru toată lumea și niște reguli, asigurându-se că acestea sunt respectate de către toți actorii implicați. Statul poate impune câteva reguli prin care antreprenorii să respecte drepturile și nevoile angajaților, în funcție de circumstanțe și poate contribui la rândul său prin ajutor social. Dar nu poate juca rolul pieței sau al antreprenorilor.

În general economia de piață este cea mai bună opțiune pe care o avem. Ca orice lucru în viață nu este ceva perfect, dar tocmai asta o face bună. Toate ideologiile care au pretins perfecțiunea au ajuns să reprezinte iadul pentru indivizi și pentru națiuni, dând în cele din urmă greși. Mai bine ceva natural, normal și cu defecte, dar care compensează prin funcționalitatea sa decât o utopie robotică a cărui finalitate este eșecul și care în drum spre eșec distruge totul: oameni, națiuni, valori. Cazul românesc este un exemplu, Coreea de Nord un altul ceva mai actual. În schimb nu am văzut economii de piață care să se prăbușească în adevăratul sens al cuvântului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s