Și uite așa blocăm justiția…

3d13fdec9c0606f820d47aa44a1e2259

Senatorii PSD și PNL nu ne dezamăgesc nici acum. Ieri aceștia au folosit prilejul cererii de urmărire penală pentru senatorul UDMR Laszlo Borbely ca să se ridice la nivelul așteptărilor. Au respins cererea procurorilor și uite așa l-au scăpat pe Borbely. Un lucru similar cu ce au făcut și înainte în cazul lui Vosganian. 

O astfel de situație ar trebui să ne ridice câteva semne de întrebare. Ca și în cazul Vosganian ceva a blocat mersul justiției și libertatea de acțiune a procurorilor. Au fost parlamentarii în sine, care nu și-au abandonat colegul ? Probabil și asta, dar problema reală nu sunt doar parlamentarii, ci mai degrabă legea în sine. Aceeași lege care permite existența noțiunii de imunitate parlamentară.

Factorii de decizie în respingerea cererii cu privire la Borbely sunt destul de clari. Mai exact sentimentul de teamă al unor parlamentari care se știu vinovați cu lucruri similare și care încearcă să paveze drumul ce duce la ei, pe de o parte, iar pe de alta interesele pe care atât PSD cât și PNL le au față de UDMR. Majoritatea parlamentară este dependentă în momentul de față de UDMR.

Problema este că o astfel de situație se poate repeta la nesfârșit. Ce facem când cererea procurorilor vine în contradicție cu interesele politice, de partid ? Este destul de clar cum vor vota parlamentarii. Ar fi absurd să ne punem încrederea în parlamentari și în moralitatea lor pentru a permite justiției să lucreze. Ei nu ar trebui să se afle într-o astfel de poziție, să spună când și cum poate lucra justiție.

Aici intervine noțiunea de imunitate parlamentară. O noțiune care încurcă automat orice demers al justiției cu privire la clasa politică și permite doar arestarea/urmărirea penală în urma unor răfuieli personale între parlamentari, cum a fost cazul Elenei Udrea. Cu ocazia cazului preacuviosului și probabil fericitului Vosganian am spus același lucru: imunitatea parlamentară trebuie să dispară.

O astfel de noțiune nu are ce căuta în legea statului român. Este discriminatorie pentru cetățeni și împiedică buna funcționare a justiției. A ne baza pe moralitatea și dragostea de justiție de parlamentarilor este un lucru naiv și inadecvat. Aceștia n-ar trebui să aibă puterea de a-și apăra colegii în fața justiției, iar cât timp lucrurile stau în acest fel cazurile Borbely și Vosganian se vor repeta.

Mulți au invocat și invocă scuza arestării pe motive politice. Prezintă imunitatea parlamentară drept o formă de apărare a exprimării libere prin care s-ar preveni oprimarea, ca să zic așa, politică. Există o lege care să permită arestarea pe motive politice ? Dacă eu ca blogger îmi exprim o opinie și cineva este deranjat asta înseamnă că ar trebui să mă bucur de imunitate ? Sigur că nu.

Această teamă a parlamentarilor nu este un argument real. Ei se pot apăra în fața instanței, indiferent de acțiunile procurorilor și pot întoarce totul în favoarea lor. Dacă sunt vinovați vor veni și sancțiunile, iar dacă sunt prigoniți pe motive politice atunci vor scăpa în instanță. În schimb situația cu imunitatea parlamentară este alta. Dacă sunt vinovați de ceva frații lor parlamentari îi pot apăra, fie din motive sentimentale, fie din calcule politice.

Părerea mea este că nu putem avea o justiție cu adevărat liberă și funcțională fără a elimina imunitatea parlamentară. Aceasta este o piedică în calea justiției, iar un președinte și un partid care și-au construit bazinul electoral pe un discurs despre justiției au această obligație morală, să asigure justiției mediul optim de lucru, indiferent de interesele politice. Este momentul ca Parlamentul și clasa politică să se curețe și să facă locul altor oameni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s