Consumul de droguri – o problemă abordată greșit

droguri

Una din marile probleme cu care se confruntă lumea contemporană este cea a drogurilor. Tot mai mulți tineri sunt atrași de acest viciu și de multe ori îi cedează. Pentru o materie de secundă sau pentru o perioadă mult mai lungă, devenind dependenți și mergând treptat spre ruină. Din acest punct de vedere drogurile pavează un adevărat drum spre infern. Infernul personal al celor care pentru un moment de distracție cu prietenii sau pentru a-și alina tristețea sau singurătatea au ales să experimenteze ceva nou. 

Asupra acestei teme m-am gândit de nenumărate ori și mereu m-am întrebat: ce facem pentru a rezolva o astfel de problemă ? Nu doar atât, dar ce facem pentru a-i ajuta pe cei care au căzut și au început să-și distrugă viața ? Nu prea multe. Cel puțin asta se vede când arunci o privire asupra felului în care societatea noastră se ocupă de acești copii (fiindcă de cele mai multe ori vorbim de minori). Au luat droguri ilegale ? Prea rău, poliția se va ocupa de asta, iar cei din jur îi vor ostraciza.

Sancțiuni dure și ostracizare socială

În general cei care consumă droguri și sunt prinși sau încearcă să renunțe să confruntă cu două probleme majore. Sancțiunile pentru încălcarea unor legi și felul în care familia, prietenii, societatea în general îi va trata. Victimele consumului de droguri sunt întotdeauna pedepsite pentru faptele lor. Din păcate aceste pedepse nu ajută cu nimic la schimbarea lor sau la îmbunătățirea vieții pe care o au, ci din contră, le îngreunează situația, iar contribuția la combaterea traficului de droguri ilegale este mult prea mică pentru a conta.

Dl. Bălăceanu Stolnici exprimându-se odată asupra acestei probleme a evidențiat faptul că în SUA și în majoritatea statelor occidentale politica de prevenire a traficului și a consumului de droguri periculoase se rezumă la prinderea și sancționarea foarte dură, în conformitate cu legile în vigoare, a celor care fac acest lucru. Astfel se ignoră o realitate și anume că indivizii respectivi sunt, de cele mai multe ori, victime inconștiente. Odată pedepsiți mulți revin la obiceiurile anterioare sau dacă trec peste apar alți consumatori în locul lor.

Nu consumatorii în sine sunt problema în acest caz, ci indivizii care profită de pe urma lor. Cei care fac trafic de droguri și își construiesc viața pe suferința celor care apelează la ei. În această direcție ar trebui îndreptate sancțiunile, rigiditatea legii și majoritatea eforturilor pentru stoparea consumului de droguri și nu înspre niște tineri naivi care au făcut ceva specific vârstei, să experimenteze chiar în ciuda riscurilor. Cei care au abuzat de această caracteristică naturală sunt problema, iar indiferent câți consumatori sunt arestați alții vor apărea și vor consuma drogurile vândute de indivizii aflați la capătul rețelei.

Din acest punct de vedere consumatorul de droguri este, la rândul său, o victimă. A pedepsi victima este puțin absurd, mai ales că între timp vinovatul scapă pentru a face alte victime. La fel de absurdă este reacția plină de ură a societății față de cei care sunt prinși în fapt. Majoritatea persoanelor în cauză sunt date la o parte și ajung să se izoleze, revenind de cele mai multe ori la droguri, pe un drum constant a ceea ce am putea numi auto-distrugerea. Depresia, anxietatea, sinuciderea sunt posibilități care apar în urma acestei izolări. Apare anomia la care făcea referire Emile Durkheim.

Educația și înțelegerea dau rezultate mai bune

Sunt de părere că nu putem combate consumul și traficul de droguri fără a ține cont de realitatea mai sus menționată. Psihologia reprezintă un factor de bază, mult mai important decât litera legii, în acest sens. Societatea trebuie să pună accent pe combaterea consumului de droguri nu prin forța legii și teama pe care aceasta o inspiră, fiindcă teama de obicei dă rezultate inverse, ci mai ales prin educație și înțelegere față de victime. Educația în sine este importantă pentru că prin ea se poate atrage atenția asupra riscurilor la care diferiți indivizi se expun încercând diferite droguri, iar înțelegerea față de cei care au făcut deja asta, în locul ostracizării, reprezintă o cale spre reintegrare și un pilon în depășirea dependenței.

Unui tânăr nu poți pur și simplu să-i interzici anumite lucruri și să te aștepți ca el să respecte pe deplin regula impusă de tine. El pune întrebări, caută răspunsuri și vrea să experimenteze lucruri noi. Ceva interzis fără a știi precis de ce reușește mai mult să-l atragă decât să-l ține departe. Pilda biblică legată de Adam și Eva, felul în care au gustat din mărul cunoașterii, este un exemplu bun în acest sens și care reflectă de fapt o caracteristică a persoanei umane: curiozitatea. Tânărului trebuie să i se atragă atenția asupra felului în care un lucru îi poate dăuna, să i se explice de ce și nu doar să fie lăsat cu o poruncă de a nu face asta. Este important să știe că trupul și mintea sa sunt distruse prin consumul de droguri.

Aici școala joacă un rol important, dar la fel fac și familia sau comunitatea. Nu putem exclude nici mass-media. În general o campanie publică ajută foarte mult la atragerea atenției asupra unor probleme sau, în cazul de față, a riscurilor la care tu care persoană te expui când alegi să consumi droguri. A înțelege aceste riscuri și de ce este preferabil să duci o viață sănătoasă mi se pare mult mai important pentru dezvoltarea unei persoane decât primirea unor ordine și ameințarea cu o pedeapsă, lucruri care uneori funcționează, dar care în majoritatea cazurilor au efect invers. Aici aș putea invoca propriul meu exemplu ca și persoana asupra căreia pedeapsa și frica nu au reușit niciodată să impună o lecție sau o decizie.

Ce facem cu acei oameni care au căzut deja pradă consumului de droguri, aflându-se într-o fază incipientă sau, mai rău, fiind deja dependenți ? Îi luăm și îi aruncăm în pușcării sau la reeducare și apoi când se întorc acasă îi ignorăm, îi respingem ? O metodă adecvată pentru cei care se ocupă de traficul de droguri, nu pentru consumatori. Dacă vrei să-i ajutăm să se repună pe picioare mi se pare fundamental ca accentul să nu pice pe pedeapsă, ci pe reintegrare. Comunitatea trebuie să se arate înțelegătoare și să ofere un important sprijin emoțional individului în cauză.

O problemă gravă și o abordare greșită

Consumul și traficul de substanțe ilegale afectează tot mai multe persoane. Un lucru vizibil și noapte pe unele străzi din București. Până de curând o mulțime de oameni ajungeau în șanțuri și-și distrugeau viața din cauza unor droguri considerate legale. Acum o fac din cauza altora de mare risc și a faptului că societatea nu știe să răspundă la această problemă. Nu cătușele sunt răspunsul sau cel puțin nu în totalitate. Accentul trebuie să pice pe educație, pe mesaje publice a căror misiune este să ridice întrebări și să ofere răspunsuri, iar în cazurile în care acestea au eșuat reintegrarea socială după o astfel de experiență este mult mai importantă decât pedeapsa dată

Cel mai trist este că de multe ori autoritățile nu ridică adevărații vinovați pentru traficul de droguri, ci simple persoane care probabil n-au atins nici vârsta majoratului și au devenit dependente într-un moment de distracție (sau din contră). Prevenirea și combaterea traficului/consumului de droguri necesită o schimbare cu privire la acest lucru. Ținta nu trebuie să fie tot victima, ci individul care și-a făcut o adevărată afacere din suferința și/sau dependența altora, iar reintegrarea în societate a victimelor trebuie să intre în prim plan, înlocuind pedepsirea și chiar ostracizarea acestora.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Consumul de droguri – o problemă abordată greșit&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s