Rusia fără Putin

Russian-Policeman-Flags-Reuters

În ultimele zile am avut ocazia să citesc o mulțime de știri, articole sau simple postări despre dispariția lui Vladimir Putin din spațiul public. Oamenii s-au obișnuit să-l vadă, iar acum că nu-l mai văd au dat naștere unui lanț de teorii legat de starea de sănătate a lui Vladimir Putin și, in extremis, chiar moartea acestuia. Eu rămân reticent. Îmi explic retragerea lui Putin prin simplul fapt că și dictatorii mai obosesc. Să invadezi țări străine și să elimini lideri din opoziție, apoi să scapi basma curată nu e muncă ușoară. Puțină odihnă înainte de alte mișcări expansioniste nu strică.

Poate greșesc. Poate Putin e bolnav și se va retrage sau există o lovitură de palat, cum am auzit astăzi, sau poate că nu. Timpul va confirma. Un lucru mai interesant este exercițiul de imaginație pe care-l putem face cu această ocazie. Rusia fără Putin. Cum ar arăta ? Indiferent ce s-a întâmplat în momentul de față, iar scenarii există, Putin nu este etern, iar un scenariu în legătură cu evoluția spațiului rusesc fără liderul său ar trebui să reprezintă un lucru interesant pentru amatorii de relații internaționale și geopolitică.

Rusia este un stat federal. Nu este o națiune propriu zisă ci un conglomerat de culturi și etnii diferite. Condițiile de trai nu sunt dintre cele mai bune, iar zonele populate se află la distanțe destul de mari una față de alta. Puterea centrală a Kremlinului este singurul lucru care menține Rusia unită, iar oamenii se supun acestei puteri tocmai datorită… puterii. Un lucru specific psihicului colectiv al rușilor: își doresc mai mult să fie văzuți ca o putere, febra naționalistă face parte din mentalitatea lor, cultura lor, iar pentru acest lucru sunt capabili să treacă peste multe lipsuri.

Vladimir Putin a reușit să conducă Rusia atâta timp, devenind tot mai popular, datorită faptului că a hrănit mulțimea rusească și chiar elitele ruse cu impresia unei națiuni puternice. Orgoliul naționalist și diferitele mișcări din politica externă au servit ca unealtă electorală pentru țarul de la Kremlin. Rușii au încredere în el, 88% din populație conform ultimului sondaj. Se bucură de ceea ce numim legitimitate internă, chiar dacă nu o mai are pe plan extern. Din legitimitatea sa oferă și statului, consolidând stabilitatea acestei construcții numite Federația Rusă.

Cum ar arăta Rusia în cazul dispariției lui Vladimir Putin ? Depinde foarte mult de circumstanțe, de moment și de condițiile dispariției sale. Rusia a existat și înainte de Putin, dar prin eforturi serioase din partea liderilor care i-au urmat lui Stalin de a menține unitatea și stabilitatea Rusiei, folosindu-se foarte mult de instituțiile de forță ale statului. Putin continuă să folosească instituțiile pentru a-și consolida poziția, dar aduce și un plus de legitimitate care contează foarte mult și care putem spune că s-ar evapora odată cu el, ideea de stat în Rusia fiind una destul de slabă otherwise.

Să zicem că Putin ar fi eliminat de la putere printr-o lovitură de palat, diferiți lideri ai armatei sau oligarhi căutând alternative. Puțin probabil după părerea mea, dar un scenariu demn de luat în calcul. Ce s-ar întâmpla mai departe ? Fie funcția de putere ar rămâne goală și toată lumea s-ar încrede în sistemul democratic și riscurile adiacente pentru a umple acel spațiu rămas gol, fie grupul oligarhic ar prelua puterea. Caz în care grupul respectiv nu s-ar bucura de legitimitate reală, trebuind să pună mai mult accent pe instituțiile de forță.

Un rol foarte important l-ar juca background-ul în care se desfășoară întregul scenariu. Să luăm de exemplu contextul actual. Sancțiunile economice au lovit puternic în traiul populației și în cam tot ce înseamnă economie în Rusia. O anumită făclie anti-regim există și așteaptă doar să se extindă, lucru posibil dacă dispare omul care se bucură de cea mai mare legitimitate. S-ar ivi astfel posibilitatea unui conflict între populație și stat, pe termen lung o slăbire a puterii centrale și căderea noului guvern succedat fie de ascensiunea unei forțe mai extremiste, care se bucură de popularitate, fie de o dezmembrare a Rusiei.

Scenariul s-ar putea desfășura și altfel. Grupul oligarhic care-l înlocuiește pe Putin ar putea să încerce o câștigare rapidă a legitimității în virtutea aceluiași discurs naționalist și a unor politici și mai radicale, dar atunci unde ar fi logica în eliminarea lui Putin ? Eventual la asta ne-am aștepta din partea unei aripi mai extremiste din sistemul militar rus, reprezentată de figuri precum Dughin și conducerea GRU, adoptând o poziție mult mai fanatică spre deosebire de aripa reprezentată de Putin și oligarhii din jurul acestuia.

Trebuie să ținem cont și de posibilitatea în care nici o forță relevantă nu preia puterea imediat după dispariția lui Putin și se organizează o nouă competiție politică. Pe fundalul sentimentelor naționaliste dezvoltate în societatea rusească cel mai previzibil lucru ar fi ascensiunea unui mișcări de extremă dreaptă care să propună soluții și mai radicale decât tot ce a făcut Putin până acum și să mizeze tocmai pe acest mesaj, al mândriei naționale.

Urmările nu sunt prea clare. Fie am vedea o Rusie tot mai grăbită să dobândească putere militară și să intre în conflict cu toată lumea, fie politica naționalistă ar provoca conflicte între populațiile care alcătuiesc Federația Rusă. În acest caz ne-am întoarce la scenariul unei inevitabile divizări a Rusiei pe fondul conflictelor și a lipsei de legitimitate internă, dar și externă.

Unde intră oamenii de pe lângă Putin în ecuație ? De exemplu Medvedev ? Acesta ar putea prelua puterea pe termen scurt pentru a contribui la tranziție. În cazul unei lovituri de stat, să zicem, orice grup oligarhic l-ar vrea pe Medvedev alături pentru că este o figură cunoscută și capabilă să păstreze un oarecare echilibru, dar nu știu dacă un grup de radicali, precum cei din GRU, l-ar susține pe omul rațional al lui Putin. În cazul unei boli tot Medvedev ar prelua puterea și ar ieși în fața drept personajul politic cu cea mai mare legitimitate, președinte interimar până la alegeri. Dar nu știu dacă ar trece de acestea pus în competiție cu lideri extremiști.

Dispariția subită a lui Putin ar deschide poarta pentru câteva scenarii destul de riscante și care ar ajunge să ne afecteze și pe noi, lucru pe care l-am mai menționat într-un articol despre o analiză făcută de Stratfor în legătură cu divizarea Rusiei. Rusia ca putere ar dispărea, ar apărea actori statali mult mai mici, iar armamentul rusesc, ca și armele nucleare, ar risca să ajungă pe mâna mai multor forțe, iar o intervenție a occidentului în Rusia pentru a menține stabilitatea geopolitică n-ar fi exclusă. Desigur, scenariul nu este același în cazul unei dispariții treptate și organizate a lui Putin. Oricum, Rusia n-ar tinde deloc spre democrație cum se crede în occident, ci spre opțiuni și mai radicale. Alternativa este Medvedev care ar putea păstra un echilibru în sistemul politic rusesc, dar nu pe termen lung, nefiind ceea ce am putea numi un lider puternic.

Zvonurile dispariției lui Putin rămân doar atât: zvonuri. Rămân de părere că este o simplă retragerea, un concediu de odihnă dacă vreți, după care se va întoarce să-și continue jocul. Eventual cu o presă care nu mai pune atâtea întrebări despre moartea lui Nemțov și nefiind obligat să vorbească despre ceva ce, în mod evident, preferă a evita. În schimb ocazia este una foarte bună pentru a specula, a dezvolta scenarii și a ne gândi: cum arată Rusia fără Putin ? Momentan Putin este un actor rațional. Îmi e mai teamă de continuatori ai său lipsiți de rațiune care au în cap doar ”Slava Russia”.

Aș vrea să nu fiu luat drept un admirator al lui Vladimir Putin și al politicii sale. Nu fac decât să observ, cred eu, o realitate destul de clară. Cultura rusă e alta decât cea occidentală, valorile și psihologia mulțimii sunt diferite, iar Putin este o piesă importantă în ceea ce înseamnă stabilitatea internă a Federației Ruse. Să nu fim naivi și să ne așteptăm ca alternativa la Putin să fie mai bună. Șansele sunt să fie mai rea, iar atitudinea noastră fața de Rusia trebuie să rămână una vigilentă, realistă și lipsită de iluzii idealiste cu privire la trecerea Rusiei la democrație. Cel puțin pentru moment. Dacă am vrea să-l dăm jos pe Putin ar trebui să ținem cont și de cine l-ar înlocui și ce scenarii ar urma.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s