Basarabia e România ?

BeR

Titlul acestui articol, ”Basarabia e România”, apare pe toate zidurile și pe o mulțime de pagini virtuale. E un adevărat curent. Citeam acum câteva minute pe Adevărul un articol care dezbate exact această problemă. Dezbaterea se face din două perspective: una în favoarea mesajului respectiv, alta împotrivă. Basarabia e România ? Da sau nu ? Depinde cum privim lucrurile. Geografic și administrativ nu. Dar nu ne putem limita la atât.

Am văzut că sunt oameni care-și doresc o Moldovă independentă. Dacă vor reuși sau nu este treaba lor și depinde de direcția în care se îndreaptă tineretul din Republica Moldova. Dar înainte să-și construiască o identitate artificială și falsă ar trebui să țină cont de câteva lucruri. Chiar dacă Basarabia nu este o parte a României din punct de vedere teritorial sau administrativ basarabenii, de fapt moldovenii, sunt la fel de români ca și cei din vestul Prutului.

Să credem altfel ar fi absurd. Cum să afirmi că poporul moldovenesc este un popor diferit de cel român atunci când cele două ”popoare” vorbesc o singură limbă ? Așa-zisa limbă moldovenească este atât de diferită de cea română încât nu am nevoie de nici un translator sau manual pentru a mă înțelege cu moldovenii de peste Prut. Îmi este chiar mai ușor să mă înțeleg cu aceștia decât ar fi pentru un francez să înțeleagă diferite dialecte regionale din propria țară.

Limba nu este singura problemă care intervine în calea creării unei identități artificiale. Istoria intervin la rândul ei. La început Moldova a fost una singură, Moldova lui Ștefan cel Mare. Situația s-a schimbat când o parte din aceasta a fost ruptă și mai târziu rusificată, în timp ce o parte a rămas liberă și a mers mai departe pe drumul propriu, un drum care a dus la unirea cu restul românilor, același popor în granițe diferite.

Cultura este și ea similară, ca și spiritualitatea. De fapt românii și moldovenii au aceeași cultură și istorie. Au o religie comună și o limbă comună, nicidecum diferită. Vedem că moldovenii sunt, în fond, români. Sunt la fel de români cum erau și germanii din Republica Democratică Germană … germani. Nu au nici măcar șansa de a se compara cu austriecii care, de-a lungul istoriei și în ciuda unei limbi germane și a unei etnii germane și-au dezvoltat o cultură proprie.

Din punctul ăsta de vedere pot să afirm că Basarabia e România. Este o parte din România care a fost ruptă. Este un teritoriu locuit majoritar de români (tot mai mulți basarabeni se consideră români), iar singurul lucru ce ne separă este o graniță artificială. Dacă doresc să rămână independenți sau nu depinde strict de ei, dar să nu ascundem realitatea. Basarabenii sunt români.

Sunt români pentru că avem aceeași limbă. Sunt români pentru că nu au o cultură și o istorie proprie, ci una legată de România. Statul lor este singurul lucru separat de România. Administrația lor nu este administrația statului român, economia lor este mult mai slabă, iar granițele lor mult mai mici. Dar astea sunt niște aspecte artificiale, cele care determină identitatea reală a unui popor confirmă identitatea românească a moldovenilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s