Avortul, scăderea natalității și amenințarea demografică

abortion-debate1

Când vorbim despre amenințări la adresa securității abordăm o multitudine de probleme. Securitatea în sine, națională sau individuală, nu se bucură de priviligerul confruntării cu o singură amenințare, de o singură natură, ci ea se confruntă cu o gamă largă de amenințări, acestea având la rândul lor o natură diferită fiecare în parte. Avem amenințări militare, probabil cele mai evidente, politice, economice, sociale și chiar ecologice. Nivelul populației și demografia reprezintă, în egală măsură, o problemă de securitate națională.

Acest lucru se datorează faptului că statul este adesea dependent, conform lui Barry Buzan, de trei elemente: ideea de stat, instituțiile sale și baza fizică a statului. Acest al treilea element include resursele, poziția geografică și populația unui stat, a unei națiuni. Felul în care această populație se dezvoltă, în creștere sau din contră, afectează în mod inevitabil interesele și securitatea statului. O creștere semnificativă a populației poate să ducă la o mână de lucru mai largă, dar și la șanse mai mari pentru apariția unei elite solide în viața publică. În sfârșit, creșterea demografică și opusul ei sunt legate de creșterea economică, de situația politică (o scădere a numărului de francezi, să zicem, face politica franceză dependentă de un electorat format din minorități etnice) și implicit de securitate.

Din acest punct de vedere problema amenințării demografice este una reală și demnă de luat în considerare. Este important felul în care o astfel de amenințare poate fi contracarată fără a încălca drepturi ale omului, demnitatea și libertatea persoanei umane. Lucru cu atât mai important acum că avortul a fost declarat ca și drept fundamental al omului, dreptul femeii de a dispune cum vrea de propriul corp. Nu intenționez să intru într-o polemică cu privire la această problemă, ci la ce poate face statul pentru a încuraja o creștere a natalității fără a încălca acest drept sau altele de natură similară. Cu alte cuvinte fără a călca în picioare libertatea și demnitatea persoanei în favoarea rațiunii de stat.

Interzicerea avortului, de exemplu, nu mai este o opțiune de luat în considerare și, după părerea mea, nici nu reprezintă o acțiune eficientă. Cu atât mai mult cu cât avem o istorie traumatică cu privire la această problemă. Statul român ar trebui să adopte o strategie de încurajare pozitivă a natalității în loc de una negativă. În loc de a interzice diferite lucruri statul ar trebui să promoveze, să susțină ceea ce ține de interesele sale. Cu alte cuvinte să ofere un background care să încurajeze formarea unei familii, nașterea și creșterea unui copil. Un background cu totul diferit decât cel actual.

Cred că este destul de evident faptul că multe persoane, multe familii vor să crească un copil, chiar mai mulți, dar de multe ori se confruntă cu o problemă din cauza felului în care societatea românească nu încurajează acest lucru. A da naștere unui copil și a-l crește devine o dificultate atât pentru familie, dar și pentru copil în sine. Nu există o politică serioasă pro-natalitate care să încurajeze de fapt dezvoltarea familiei și creșterea demografică, din contră. Foarte puțini oameni au siguranța faptului că dacă aduc un copil în lume pot să-l și crească, să-l susțină mai departe în viață, iar statul ar trebui să schimbe acest lucru.

Statul trebuie să dezvolte politic de susținere a natalității. Acordarea unor indemnizații relevante pentru mame, o economie stabilă în care aceștia să se bucure de niște certitudini cu privire la condițile de viață, alocații pentru creșterea copiilor. Sunt câteva din posibilitățile pe care statul le are pentru a susține natalitatea, la fel ca și negocierea cu diferiți antreprenori pentru a dezvolta politici proprii în sectorul privat de susținere și încurajare a celor care decid să aibă un copil, eventual reguli care să asigure acest lucru. Cred într-o economie liberă, o economie de piață, dar și în regulații și implicarea statului pe segmentele de interes național și strategic, pentru protejarea acestora și a binelui comun.

Avortul nu apare ca și o consecință a urii pe care femeia o are față de un copil nou născut. Evitarea nașterii unui copil nu apare ca și urmare a faptului că unor persoane pur și simplu nu le plac copiii. Există mai multe implicații, la rândul lor mai complexe. De cele mai multe ori intervine teama de a nu putea oferi copilului posibilități reale, de a nu fi capabili ca familie să susțină un copil, iar atunci multe persoane evită să dea naștere unui copil sau, puși în fața faptului împlinit, apelează la avort. Nu este singurul caz, mai sunt și alte teme și considerente cu care statul nu are ce să facă și care țin de persoana, dar în multe cazuri aceasta este motivația cel mai des invocată.

Interzicerea avortului n-ar schimba această situație, nu în mod real cel puțin. Ceaușescu a interzis avorturile și a forțat o creștere demografică, iar odată ce totul s-a dărâmat, s-a schimbat, așa cum se întâmplă mereu în istorie, lucrurile nu doar că au revenit la situația de dinainte, dar au căzut și mai jos. O aplicate la nivel social a unei vorbe: cu cât este mai mare pică mai tare. Acest exemplu este unul, ca să nu mai vorbim de faptul că multe persoane ar recurge la avorturi ilegale, mult mai periculoase pentru ele, că li se interzice dreptul de a dispune de propriul corp și că nu se încurajează deloc natalitatea, multe persoane evitând doar nașterea de copii. Deci în mod real și pe termen lung nu există nici un beneficiu.

Ca om de dreapta, gânditor conservator și liberal, n-aș fi de acord cu avortul la nivel moral datorită faptului că se neagă dreptul la viață al unui copil, fie el și nenăscut, dar asta este o opinie personală și în nici un caz nu aș ostraciza pe cineva pentru acest lucru. În schimb cred că fiecare persoană are dreptul să dispună de propriul trup atâta timp cât nu aduce atingere sănătății și integrității fizice a celor din jur. Descurajarea avortului mi se pare mai mult o problemă care ține de educație și de condițiile de trai pe care statul și mediul privat le oferă, nu de impunerea unor legi care să încalce libertățile cuiva.

Problema natalității trebuie abordată prin măsuri pozitive și nu negative, prin promovarea unor condiții mai bune de viață și nu prin interzicerea unor drepturi. Educația oferită în familie și în școli joacă de asemenea un rol important. Influența mass-media nu este de ignorat. Metodele pentru încurajarea unei creșteri reale a natalității stau în acest tip de măsuri care pot da un randament mult mai mare pe termen lung, care pot avea un efect real și pozitiv asupra creșterii demografice. O temă de interes strategic și care are o legătură certă cu problemele de securitate națională și cu interesele noastre ca stat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s