Sfârșitul Transnistriei ? Poate, dar să nu celebrăm încă

Luni transnistria

Stăteam ieri și citeam câteva articole foarte interesante cu privire la ce se petrece în Transnistria. Ce se petrece de fapt ? Guvernul nu-și mai permite să-i plătească pe bugetari, toată situația economică pare să fie pe muchie de cuțit, iar Tiraspolul a început să adopte o atitudine mai bine voitoare față de Chișinău. Vedem chiar începutul unui dialog între cele două state artificiale care s-au născut la est de Prut, rezultat al politicii expansioniste a Rusiei de-a lungul istoriei.

O astfel de imagine ne dă dreptul să fim optimiști. Noi, nu și locuitorii Transnistriei, sau mai bine zis nu și autoritățile de la Tiraspol. Se pare că Transnistria își dă ultima suflare. Este un stat artificial și slab. Un stat care până acum a fost întreținut la aparate prin sprijinul Moscovei. Odată cu ruperea Ucrainei de Rusia s-a rupt și ruta de legătură între maica pravoslavnică și copilul nerecunoscut de nimeni, iar astăzi Transnistria este tăiată de la aparate, gata să moară.

Este posibil să se întâmple așa ceva. Șansele sunt să vedem cum Transnistria se dărâmă încetul cu încetul, ca apoi să fie absorbită de către Republica Moldova. Asta sau cum autoritățile transnistriene vor negocia cu Chișinăul pentru o reintegrare sau pentru începerea unor mai bune relații diplomatice și sprijinul Moldovei. Oricum, Transnistria nu poate supraviețui de una singură. Are nevoie fie de Rusia, fie de Republica Moldova.

Deci scenariul care prevede sfârșitul acestui stat paria este destul de plauzibil. Dar să nu sărbătorim încă. Darul unui adept al școlii realiste este acela de a strica sărbătorile și celebrările celor din jur. Well, asta fac și eu acum. Rusia nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Transnistria s-ar putea să-și găsească sfârșitul dacă Rusia se mulțumește cu poziția actuala în Ucraina, cu influența pe care ar câștiga-o în politica ucraineană prin intermediul regiunilor autonome și nu ar merge mai departe.

Transnistria este pur și simplu acel tip de stat a cărui existență este cam… degeaba. Nu se bucură de o prea mare legitimitate internă, are instituții mai degrabă de tot râsul decât serioase. Pe plan externă este la fel de ilegitim, dacă nu mai mult, decât pe plan intern. Resurse nada, populație nada, putere militară nada. E un stat care a supraviețuit doar prin intermediul Rusiei Ca și Coreea de Nord prin intermediul Chinei.

Avem totuși și o alternativă. Cea în care Federația Rusă își continuă campania de cucerire pe coasta ucraineană formând un culoar de legătură cu Transnistria. De ce să nu luăm un astfel de scenariu în calcul ? Doar pentru că s-a semnat încă un tratat care se chinuie să supraviețuiască după ce primul tratat de la Minsk a fost cu totul strivit de șenilele tancurilor ? Sau pătat de sângele civililor și militarilor ?

Problema tratatelor este că sunt atât de legitime cât doi semnatari sunt de acord să le respecte, altfel sunt bune pe post de hârtie igienică. Ca și dreptul internațional a cărui putere depinde de dispoziția statelor, a marilor puteri în general, de a-l respecta și a-l aplica la nivel global. Dar deh, cui îi pasă ? Am scris ceva pe o hârtie, ne-am imaginat o societate ideală și credem că toți sunt de acord. Poate mai declarăm odată sfârșitul istoriei și triumful liberalismului.

Ce va face Rusia ? Nu știm. Momentan stăm sub zodia incertitudinii, că tot m-am delectat zilele astea cu cartea dl. Maior în paralel cu biografia lui Ignațiu de Loyola. Depinde de raționamentul Moscovei și al liderilor de la Kremlin, în special Putin. Merită să meargă mai departe cu dărâmarea economică internă pentru a câștiga simpatie populară și pentru a susține un stat precum Transnistria ? Creat de Rusia ca și stat pilon, interpus. Depinde.

În orice caz ambele posibilități sunt deschise Kremlinului. Tiraspolul pare să creadă că nu va veni nimeni să-i salveze, motiv pentru care deschide negocieri cu Chișinăul. Dar să nu celebrăm. Nu știm ce va face Putin mai departe, ce întâmplări pot determina o schimbare de situație. Vigilența este, din nou, cuvântul cheie pe ordinea de zi. Deschiderea spre și pregătirea pentru ambele posibilități. Și nu cumva să avem parte de o infiltrare a Transnistriei în Moldova, în numele Rusiei…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s