Socialism cu miros de mir

trafalet-mir-sova-senat-460x371

Socialismul românesc este mai special. Victor Ponta a ținut să ne dovedească asta la alegeri. Și a reușit. S-a vorbit despre orice, doar despre temele stângii nu. Naționalism a fost, ortodoxism (nu ortodoxie) a fost, feudalism în practică a fost. Nu doar a fost, ci este. Un prieten de-al lui Ponta ne aduce aminte. Așa, în caz că am uitat. E vorba despre Mr. Șova. 

Mr. Șova e preafericit. E preafericit pentru că s-a îmbătat cu mir. Duhnește a mir de la o poștă, aproape ca Vosganian. A recurs la credință confruntat cu amenințarea închisorii. La urma urmei și parlamentarii sunt o mulțime, nu o elită, iar mulțimea este mai degrabă emoțională. Mai ales când se simte amenințată din aceleași motive.

A recurs la credință și a ieșit învingător. Momentan. Pe plan extern România este criticată din nou. Parlamentul nu ne lasă să scăpăm de imaginea de unul dintre ”cele mai corupte state din Europa” (Reuters). Pe plan intern oamenii sunt nemulțumiți. Au și de ce. DNA-ul, noul reprezentant de facto al cetățenilor în cadrul Parlamentului este blocat din a-și face treaba.

Știu că lucrurile astea nu vor dura. Victor Ponta și ei din jurul lui se prind cu toată forța de ultima cracă înainte de a se rupe. Nu se rupe singură, deși greutatea ilegitimității lor e mare. O rup alții, parteneri care au nevoie de un aliat puternic și cetățeni care își doresc altceva, care s-au săturat de Mickey Mouse, zâmbetul său etern și hoția nepieritoare.

În schimb mă întreb, unde-i stânga ? Sunt conservator, n-am nimic cu mirul sau cu tradiția, fie ea și religioasă. Deși nu-și prea are locul în astfel de circumstanțe. Pentru credință e o insultă, ca și pentru Dumnezeul căreia i s-ar închina Mr. Șova. Situația e cu atât mai ciudată cu cât preafericitul Șova este un om de stânga.

Stânga și religia nu se împacă. Doar pe la PSD. De obicei socialiștii sunt progresiști și profund anti-clericali, anti-religie în viața publică. Ăștia sunt mai speciali. La alegeri mizează pe retorica naționalistă și ortodoxistă, iar când sunt în primejdie își aduc aminte de mirul Domnului.

Parcă stânga preia atributele dreptei naționaliste. Mândri că suntem români și unși cu mir din cel mai bun, direct de la patriarhie. Nu pot decât să mă gândesc cum, undeva în istorie, un Robespierre ar plânge dacă și-ar vedea urmașii. Revoluționari… progresiști. Oameni de mare demnitate morală și politică. Victor Viorel și mr. Șova.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s