Unde e Iohannis ?

foto-klaus-iohannis-s-intalnit-la-kiev-cu-petro-porosenko-romania-sprijina-drumul-ucrainei-spre_2

De când a câștigat alegerile și până astăzi în jurul lui Iohannis s-a format o imagine. Președintele neamț, președintele care tace și face, un om nou pentru o altfel de politică. În general o imagine pozitivă. Dar nu numai. Observ cum de o bună perioadă de timp diferiți jurnaliști se întreabă: unde e Iohannis ? Lipsa de prezență a președintelui în spațiul public pare să-i nemulțumească pe aceștia. Pentru ei tăcerea și liniștea sunt aspecte negative și îngrijorătoare. 

Iohannis este unde ar trebui să fie. La Cotroceni, făcându-și treaba, la Bruxelles, Berlin, Paris, Varșovia și Kiev, făcându-și, din nou, treaba. Nu este în schimb acolo unde n-are ce face, la televizor legându-se de acțiunile altor oameni politici. Nu iese în public doar ca să deschidă gura, să provoace scandal și apoi să plece. E ocupat cu problemele importante ale țării și ale funcției de președinte: probleme de securitate și politică externă; și în general probleme pe care le poate rezolva practic.

Nu văd ce este criticabil în asta. Pe mine unul m-ar deranja să-l văd pe Iohannis ieșind 24/24 la TV și legându-se de fiecare ministru corupt, de fiecare parlamentar corupt, de fiecare acțiune imorală a grupurilor politice din Parlament. Nu este treaba lui. Sigur, poate atrage atenția, ceea ce a făcut, dar cu mai puțin scandal decât predecesorul său, într-un mod mai degrabă discret. Pentru un președinte este important să-și concentreze atenția acolo unde este treaba sa, unde poate face ceva.

Jurnaliștii care-l critică pe Iohannis par să gândească altfel. Sigur, eu și cu ei avem forme de gândire diferite, opinii diferite, lucru absolut normal și respectabil, iar un om politic nu va reuși niciodată să mulțumească pe toată lumea. În schimb nu mi se pare corect ca Iohannis, calitatea sa de președinte, să fie criticat pentru niște motive atât de triviale, pentru niște simple opinii sau supărări ale unor jurnaliști cărora le e dor, probabil, de scandal și rating.

Președintele României nu este o mascotă care iese în fiecare zi la pupitru și se ceartă cu toată lumea. Este șeful statului, comandantul suprem al armatei, primul diplomat al țării. Problemele de care trebuie să se ocupe sunt altele, iar din câte văd se ocupă de acestea. Ultimele acțiuni externe ale României confirmă asta. Pe plan intern este un arbitru, un dirijor care menține echilibrul și veghează respectarea Constituției, o face discret și civilizat, nu pe post de papagal.

Acestea fiind spuse aș prefera să nu mai criticăm un om care-și face treaba că nu și-ar face treaba. Culmea paradoxului. Care este treaba președintelui ? Sigur nu este să iasă la televizor și să dea din gură. Asta poate oricine. Sigur nu este să pună paie pe foc și să provoace conflicte care n-ar rezolva nimic. Din nou, asta poate oricine. Treaba președintelui este alta, iar Iohannis pare să exceleze în direcția asta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s