Crimeea și fața nevăzută a monedei

crimean_tatars_ukriane

Un referendum în care s-a votat dezlipirea Crimeei de Ucraina și o mulțime de sondaje care confirmă o majoritate rusă sau pro-rusă activă. Așa arată imaginea de ansamblu în Peninsula Crimeea de la declanșarea crizei ucrainiene, dar un articol citit recent mi-a adus aminte de faptul că imaginea este prezentată doar pe jumătate. Deși este perfect posibil ca în Crimeea să existe o majoritate pro-rusă ea s-ar putea să fie puțin exagerată și în mod cert referendumul și sondajele nu țin cont de toate opiniile prezente pe teritoriul peninsulei.

Este destul de simplu. Referendumul și sondajele care au abordat problema dezlipirii de Ucraina și anexarea curentă la Federația Rusă s-au făcut într-un context, anume prezența trupelor rusești, sau a omuleților verzi, pe teritoriul ucrainean. Trupe care împreună cu etnicii ruși au supus restul populației la o reală presiune cu privire la punctul lor de vedere. Internetul este plin de știri și imagini care arată cum ucrainieni din Crimeea erau supuși la amenințări și chiar agresați fizic. Ori cu o armată rusească pe lângă tine cum să-ți exprimi opinia liber ?

Nu ți-o exprimi sau spui ce vrea soldatul rus să audă. Așa funcționează de multe ori instinctul de autoconservare, de supraviețuire, al oamenilor. Crimeea nu este formată doar din ruși așa cum prezintă Russia Today. Deși reprezintă o parte covârșitoare din populație putem adăuga aici și ucrainieni, dar și tătari. Poate chiar alte minorități care în general nu sunt așa atrase de perspectiva Moscovei. Mai ales tătarii care n-au avut decât de suferit de pe urma noului context geopolitic, a noilor mișcări tectonice de pe scena relațiilor internaționale.

Referendumul și sondajele privitoare la situația Crimeei nu prezintă ambele fețe ale monedei. Frica a acționat și acționează ca o formă de presiune asupra non-rușilor din Crimeea, împiedicându-i să se exprime liber. Asta înseamnă 24.32% ucraineni și 12.03% tătari. Departe de un număr irelevant, aceste două populații de pe teritoriul Crimeei nu sunt pe deplin prezente în sondajele legate de referendum și în analizele cu privire la poziția populației față de anexare. Nu știm practic câți au avut curajul să-și exprime opinia și din cei care au făcut-o câți au fost sinceri.

Putem compara situația cu cea a României de după 23 august 1944, când trupele sovietice au intrat în țară. Încă existau voci de rezistență, dar mulți s-au dat la fund, ca să folosim o expresie românească, atunci când au văzut că trupele sovietice fac ce vor, iar prigoana politică din partea comuniștilor nu este tocmai exclusă. Instinctul de autoconservare intervine peste orice altceva. Frica față de trupele rusești și față de populația rusă agresivă este un impediment în a prezenta o situație reală a opiniei publice din Crimeea.

Toată lumea o duce bine în Crimeea și vrea unirea cu maica Rusie este un mit. Unul din multele mituri impuse de Rusia printr-un amplu aparat de propagandă și pe care încercăm să le contracarăm prin prezentarea adevărului. Cel puțin celor care doresc să audă adevărul. Mitul este la fel de mare, stupid și lipsit de credibilitate ca și cel al lipsei de arme sau soldați ruși pe teritoriul ucrainean. O prostie pe care doar rușii o mai cred, adică rușii de rând și niște cetățeni europeni sau americani care cred orice și care au devenit dependenți de informația via internet/Russia Today.

Momentan în Crimeea există două populații, ucrainieni și tătari, a căror opinie nu este auzită sau băgată în seamă și care sunt prea des supuse opresiunii de orice fel. Vocea lor este o voce neauzită de nimeni și situația lor este una tristă pentru orice persoană care crede în libertatea și demnitatea persoanei umane, dincolo de orice criterii etnice, religioase sau politice. Și ei sunt o parte din Republica Crimeea, iar opinia rușilor nu este singura de acolo, ci doar singura care se face auzită când trupele rusești sunt peste tot cu un AK-47 îndreptat spre non-rușii care doresc să deschidă gura.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s