Grecia – fiica nebună a Europei

greecetiltrussia

Premierul grec Alexis Tsipras s-a deplasat într-un ”pelerinaj” până la Moscova pentru a se închina țarului Vladimir. Așa arată situația la prima vedere. Un lider european vizitează un om politic față de care Uniunea Europeană a adoptat o politică mult mai ostilă decât în anii precedenți și vorbește despre opoziția Greciei față de sancțiunile economice impuse Rusiei. Mai mult, caută formarea unor parteneriate și legături între Federația Rusă și Grecia și eliminarea, de facto, a acestor sancțiuni pentru ca Rusia și Grecia să poată conlucra. 

Situația este una mai complexă decât se vede la prima vedere și un articol de pe site-ul în limba română a celor de la Deutsche Welle scoate în evidență acest lucru. Chiar dacă Tsipras își face speranțe să se întoarcă cu un acord economic din Rusia șansele sale sunt relativ mici. Nici Rusia și nici Grecia nu au o poziție economică din care să se ajute foarte mult. Un acord minim este posibil, dar vizita lui Tsipras trebuie să urmărească ceva mai mult.

Avocatul ”diavolului” în UE

Acest ceva poate să fie șantajul la adresa Uniunii Europene. Pe lângă formarea unor legături cu Rusia premierul elen s-ar putea să urmărească exact folosirea acestor legături pentru a șantaja partenerii occidentali și eurocrații de la Bruxelles. Un șantaj care să-i facă mai ”înțelegători” față de problema grecească prin prezentarea Rusiei ca un partener alternativ pentru Grecia, propunând astfel și posibilitatea Greciei de a lucra împotriva acțiunilor de opoziție față de Rusia în interiorul UE, similar unui cal troian.

Posibilitatea în sine este mare și putem deduce asta din declarațiile comune ale premierul grec și ale președintelui rus. Parteneriat economic, opoziția Greciei în cadrul UE față de sancțiunile economice asupra Rusiei și susținerea unei implicări mai mari din partea Rusiei în ceea ce am putea numi arhitectura de securitate europeană. Vocea Greciei s-ar alătura astfel Ungariei în rolul de parteneri ai Moscovei în interiorul Uniunii Europene, sfidând și sabotând acțiunile de securitate colectivă și obiectivele comune ale Uniunii.

Remarcăm astfel recrudescența naționalismului pe scena politică europeană, a interesului național limitat pus peste interesele și valorile colective ale Uniunii Europene. O problemă care amenință proiectul european în sine și nu doar în state precum Grecia, ci chiar și în occident unde, momentan, domină forțele democratice și pro-europene, dar unde remarcăm și o creștere a simpatiei pentru radicalii eurosceptici, probabil ca și rezultat al crizei economice și a eșecului proiectului multicultural, de integrare a imigranților în spiritul valorilor europene.

Parteneriatul economic dintre Grecia și Rusia s-ar putea realiza prin mai multe moduri, dar din declarațiile celor doi lideri putem deduce o posibilitate a legăturii între gazele trimise prin Turcia și Grecia. Aceleași gaze care vor ajunge în Europa și prin intermediul Ungariei, oferind astfel o voce mai importantă statelor partenere Rusiei în politica economică europeană. În sfârșit, Grecia și Ungaria urmează să facă un concert de toată frumusețea în Consiliul Europei și în Parlamentul European ori de câte ori Rusia va avea nevoia de susținere.

Cum am afirmat și mai sus, Tsipras speră să câștige în felul ăsta un avantaj pentru țara sa în negocierile cu vestul, cât și o colaborare economică cu Moscova. Nu cred că este dornic ca Grecia să părăsească pe deplin proiectul european, dar joacă la risc și vrea să folosească o carte a șantajului, pe care Rusia le-o oferă grecilor, pentru a-și atinge obiectivele în negocierile cu state precum Germania și cu birocrații europeni, arătând că Grecia nu este dependentă de vest și că poate căuta alți parteneri, parteneri a căror interesele le-ar poate susține în interiorul unei uniuni tot mai divizate de naționalism și interese diferite, de multe ori opuse, între statele membre.

Șantajul devenit o glumă

Va reuși Tsipras într-o astfel de întreprindere ? Nu cred. Orice ar încerca nu văd de ce vestul ar da înapoi. Personal cred că Grecia ar trebui calmată prin intermediul unor sancțiuni economice asupra fiicei nebune a Europei, dar nici la asta nu cred că se va ajunge. Grecia ar sfârși prin a ridica vocea în favoarea Rusiei, dar fără să câștige mare lucru nici din partea partenerului rus (care promite puține și cere multe) și nici din partea Germaniei sau a Uniunii Europene (care probabil vă rămâne rece la vocea isterică sau lacrimogenă, în funcție de situație, a Greciei).

Sigur, Grecia ar putea să ridice câteva probleme în interiorul UE, dar nimeni nu este dispus, dintre statele care contează, să cedeze prea multe la masa negocierilor, iar pe termen lung Grecia nu pare să câștige nimic relevant. Rusia în schimb are de câștigat că mai bagă puțină discordie între europeni, interesul principal al uriașului de la răsărit fiind tocmai dezbinarea NATO și UE, respectiv distrugerea încrederii pe care statele membre o au în securitatea colectivă și slăbirea lor în fața influenței rusești.

Tsipras: cel mai prost din curtea școlii

Poate acum, pe ultima sută de metri, premierul elen va realiza că pentru un ajutor economic real și pentru rezolvarea problemei grecești atenția sa trebuie să se îndrepte către partenerii occidentali. Nici economia Rusiei nu este cea mai sănătoasă și cu siguranță Vladimir Putin nu are un interes prea mare să-și sacrifice interesele de dragul Greciei, în schimb ar un interes major în a oferi puțin pentru ca Grecia să facă multe și, în final, să se auto-condamne.

O condamnare prin prisma faptului că Tsipras va trebui să vină în fața acelorași șefi de stat pe care-i provoacă neîncetat prin astfel de acțiuni. Credința că-și poate consolida astfel poziția la masa negocierilor este legitimă doar pe jumătate, pentru că în mare partea nu are șanse mari. Mai mult, și-ar putea distruge propria poziție în raport cu Germania și cu occidentul, statele vestice fiind tot mai puțin tolerante față de politica de huligan ratat din curtea școlii, tipul care nu reușește nici să sperie pe nimeni, nici să-și facă prieteni, nici să învețe, Grecia de astăzi.

Da, câteva probleme poate ridica și câteva acorduri cu Rusia poate câștiga, dar sub nici o formă nu va reuși să șantajeze Germania în raport cu situația economică a Greciei. Șansa Greciei este tocmai o relație bună și roditoare cu statul german și găsirea unor soluții pentru a redresa economia și a plăti datoriile existente, în nici un caz adâncirea ostilității dintre cele două state printr-un joc cu șanse foarte mici de reușită și demn de tot râsul.

Pot apărea probleme și dacă ideile demne de tot dezgustul ale extremiștilor de dreapta din guvernul de la Atena (da, există și extremiști de stânga și de dreapta în același guvern), cu privire la deschiderea granițelor pentru teroriști, s-ar pune în aplicare. But then again, statele europene vecine cu Grecia pot la fel de bine să-și închidă la rândul lor granițele față de Grecia și să pornească o politică de sancționare a micului stat care prin propria prostie și incapacitate, prin corupție și dezordine, a ajuns unde este și dă astăzi vina pe toți cei care au încercat să-l ajute.

Pe de altă parte cazul izolat al Greciei nu trebuie să fie unul de amuzament pentru noi, o îngrijorare există, aceea că viziunea greco-maghiară s-ar putea extinde și la alte state din cadrul UE, șubrezind astfel unitatea europeană în fața noilor amenințări de securitate, geostrategice și geopolitice. Europa trebuie să găsească metode de a ieși dintr-o situație economică defavorabilă, de a reface echilibrul puterii pe continent și a obține stabilitate în raport cu vecinii săi, cât și pe plan intern, în raport cu statele membre. Europa nu poate stagna în poziția actuală, poate doar să meargă înapoi spre dezintegrare, sau înainte spre unificare, dar într-o formă rațională, realistă, realizabilă.

România și veșnica-i vigilență

Situația României este unul destul de interesantă, ținând cont de faptul că am rămas singurul partener loial, de încredere, al occidentului (SUA și Germania), în sud-estul Europei. Mizele devin mai mari, presiunea crește și la fel cresc și oportunitățile. Diplomația română este chemată să consolideze cât mai mult parteneriatele strategice cu țări precum SUA, Germania sau Polonia, respectiva Ucraina, pentru interesele proprii, iar România este obligată să continue ”curățenia de primăvară” pentru a elimina astfel riscul major de securitate reprezentat de corupție.

Să ținem cont că Grecia este doar unul din statele care se orientează mai mult spre Rusia decât spre vest, fără a lua o decizie finală în această direcție. Ungaria, Serbia, Bulgaria și mai nou chiar Turcia par să urmeze un curs similar. Fără îndoială ca urmare a dezamăgirilor interne cu privire la proiectul european și dorința de a-și proteja singure interesele, nu toate fiind identice cu cele colective europene. Pe harta culturală suntem o insulă de latinitate într-un ocean slav și cu alte imixtiuni răsăritene, iar pe cea geopolitică am devenit o insulă euroatlantică într-un ocean rusofil și naționalist.

Nu ar trebui să ne mire că Rusia va purcede în atacuri declarative, din Rusia sau prin intermediul agenților de influență europeni, la adresa României. România este un ghimpe în coastă care, având o experiență mai proastă cu Rusia și interese strategice opuse, nu acceptă să meargă pe o rută similară cu a vecinilor ei. Lucru care a determinat și va determina Rusia să continue în campania sa de atac mediatic la adresa României și în încercarea de a speria factorii de decizie de la București (chiar și prin șantajul intern cu un electorat ortodoxist pro-rus, din fericire prea mic și irelevant, momentan).

Deci, ”să stăm cu frică, să luăm aminte”, că tot m-am referit la ortodoxie și să continuăm întărirea relațiilor cu partenerii occidentali. România nu trebuie să dea înapoi, neavând privilegiul Greciei de distanță prea mare față de Federația Rusă. Vigilența este necesară, iar interesele României sunt legate de cele ale structurilor suprastatale la care am aderat (cu speranța că într-o bună zi vom putea vorbi doar de interese comun în cadrul unei Europe mai unite, wilsoniană pe interior și realistă pe exterior).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s