Vinovat sau nu, Ponta trebuie să demisioneze

11406958_1118712824810819_4514853554527903840_n

Aș prefera să evit politica internă (lupta dintre partide) în articolele mele, dar uneori este imposibil. Victor Ponta este urmărit în mai multe dosare pentru corupție, această primă vulnerabilitate a securității noastre. De obicei astfel de evenimente obligă mari oameni politici să-și dea demisia. Spațiul european este plin de exemple în acest sens, dar România rămâne unică. Premierul Victor Ponta a refuzat și refuză a-și da demisia (deși în decembrie afirma că dacă ar fi pus sub urmărire penală probabil și-ar da demisia). Motivul ? Își susține nevinovăția, cum este și normal.

Nu intenționez să mă leg de vinovăția sau nevinovăția premierului în funcție. Aceasta este o problemă a procurorilor, a celor care au toate informațiile necesare pentru anchetarea cazului în speță. Pe de altă parte ca student la științe politice sunt interesat de perspectiva politică a problemei de față. Există și ea, chiar dacă dl. Ponta pare a o ignora. Contează prea puțin dacă cetățeanul Victor Ponta este sau nu vinovat, acest cetățean ocupă o funcție publică, iar simplul fapt al urmării penale afectează imaginea domniei sale, prin extensie imaginea guvernului și a statului.

O astfel de situație este, în general, intolerabilă. De asta majoritatea oamenilor politici își dau demisia atunci când se confruntă cu acuzații de corupție și revin în politică după ce-și dovedesc nevinovăția (dacă este cazul). Gestul nu este doar unul de onoare, ci și unul politic extrem de important. Un șef de stat acuzat de corupție reprezintă o vulnerabilitate pentru interesele statului pe care-l conduce, la fel și un premier. Perspectiva nu este una strict juridică, ci mai ales politică.

Să ne punem puțin în situația unui șef de stat străin precum, să zicem, doamna Merkel sau în poziția unui investitor ori a unui important om de afaceri. În primul caz cum ne-am raporta la persoana unui premier acuzat de corupție ? Sau cum ar putea acesta să dea mâna cu cineva și să stea demn la negocieri dacă poziția sa în propria țară este absolut șubredă ? Nu are putea, în schimb ar putea foarte bine să deterioreze relații strategice, poziția noastră în UE sau să respingă (așa cum face PSD-ul de ceva vreme) majoritatea investitorilor străini importanți.

Nu este nici un secret că o economie prosperă are nevoie de investitori. Aceștia trebuie fie produși în țară, fie atrași din afară, iar România suferă de un deficit vizibil la acest capitol. Motivele variază, dar unul foarte important constă în maladia corupției care afectează spațiul politic românesc. Nici un investitor, un făuritor al locurilor de muncă, nu este atras de o țară instabilă, condusă de corupți și unde orice contract poate să dispară peste noapte dacă altul plătește mai mult.

Poziția premierului este una șubredă și care afectează direct interesele și poziția României în lume. Indiferent de natura juridică a cazului, indiferent de problema vinovăție-nevinovăție, el trebuie să-și dea demisia. Vinovăția cetățeanului se discută în instanță, pe plan politic vorbim de o altă lume. Vorbim de felul în care acuzațiile aduse la adresa premierului se reflectă în presa internațională, de cum reușesc să-i îndoaie coloană în fața altor șefi de stat și despre cum un premier acuzat de corupție are o alură respingătoare pentru orice investitor care judecă pe baza raportului câștig-pierdere.

Își va da Victor Ponta demisia ? În ciuda presiunii venite din cadrul UE și de la parteneri strategici precum SUA, în ciuda presiunii interne venite din partea societății civile, probabil că nu. Nu este un om interesat de… interesul național. Aș zice că nici de cel de partid. Victor Ponta și PSD au reușit în decembrie să piardă niște alegeri până atunci câștigate mobilizând un electorat ”anti”, iar acest lucru pare să se repete pentru alegerile parlamentare din 2016. Nimeni nu este interesat, probabil pentru că alternativa este pierderea puterii pe moment, dar astfel pot să piardă pe viitor, iar odată cu asta lovesc în interesele statului.

Sunt de părere că cel mai bun lucru pentru Ponta era să-și fi dat demisia. Acum e puțin cam târziu, aflându-se deja în cădere liberă împreună cu partidul său și încercând să tragă țara după el. Dacă înfrunta DNA-ul în instanță și câștiga ar fi venit înapoi cu un imens capital de imagine. Dacă pierdea… ghinion. Poate de asta a preferat să stea la guvernare. O guvernare cu o legitimitate internă foarte scăzută, cu una externă probabil și mai scăzută și care are potențialul de a face rău României. O guvernare care devine o vulnerabilitate de securitate similară cu elementul central al politicii duse de PSD: corupția.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s