Povestea Greciei și viitorul ei

debt

Un om a intrat odată într-un bar și a văzut o mulțime de oameni fericiți, oameni care se distrau la o gură, două, de bere. A vrut și el, dar nu prea avea bani. Atunci i s-a adresat barmanului:

– Vreau și eu o bere, dar nu am bani. Aș putea să iau pe împrumut ?

Barmanul, de treabă fiind, a fost de acord, iar vizitatorul a început să bea, să danseze. Toată noaptea a ținut-o așa până când petrecerea s-a terminat.Toți au plecat și au revenit în noaptea următoare, iar vizitatorul a făcut același lucru pentru mulți nopți mai departe.

La un moment dat barmanul s-a gândit că-i timpul să-și ceară banii înapoi, dar vizitatorul nu avea din ce să plătească toate datoriile acumulate. Pentru a face asta și a nu fi respins de restul comunității cu care se distrase așa bine trebuia acum să consume mai puțin, să nu-și mai cumpere atâtea lucruri inutile și uneori chiar necesare.

A început să-și reducă cheltuielile și să mai plătească, treptat, din datorii. Dar la un moment dat i s-a trezit că nu mai vrea să plătească, sunt atâtea lucruri mai bune pe care să-și arunce banii! Ar vrea și el un costum precum al lui Ivan. Atunci s-a decis să-l mintă pe barman că-i dă banii, dar de fiecare dată să tragă de timp că nu-i are și nu-i mai poate plăti nici treptat.

Barmanul nu a acceptat asta și amenința să-l dea afară din bar. Nimeni nu-l mai privea cu ochi buni pe vechiul vizitator. Acesta s-a retras într-un colț și în interiorul său a început să aibă loc un conflict: să plătească sau nu ? S-a săturat de condițiile grele de viață (o consecință a propriei lipse de cumpătare), dar parcănici nu voia să-și piardă prietenii care-l vedeau acum cu ochi răi.

Aceasta este povestea Greciei pe scurt. De la început până în ziua de față. Astăzi grecii au șansa să-și decidă viitorul după ce premierul iresponsabil al Greciei, Alexis Tsipras, s-a ascuns (cum ar zice dl. Iulian Fota) sub fusta poporului pentru a-și motiva refuzul de a plăti datoriile Greciei. Sondajele arată un rezultat strâns, iar nimeni nu pare să știe precis care tabără va câștiga. Cei care îl susțin pe Tsipras sau cei care vor să-și plătească datoriile ?

Rămâne să vedem care va să fie rezultatul. Pe de altă parte merită să vedem ce se va întâmpla indiferent de acest rezultat. Grecia e blocată la o intersecție. Ambele rute duc către o peșteră foarte rece și întunecată, iar poporul elen are de ales doar între aceste două rute fiindcă alternativa este să rămână unde este, adică în criză. Problema este că o rută duce spre ieșirea din peșteră, iar alta se blochează în ea.

Părerea mea este că ruta lui Tsipras nu duce la nici o ieșire. Dacă Grecia reușea să-și plătească din datorii și să-și stabilizeze economia printr-o reducere a cheltuielilor nu același lucru se poate spune acum, când partidul de extremă stângă, Syriza, se află la putere. Situația internă și relațiile externe n-au făcut decât să se înrăutățească din pricina unei politici copilărești, iresponsabile, care nu pare să ține cont de interesele pe termen lung al națiunii elene.

Investitorii se tem de Grecia, se retrag din Grecia, iar Grecia este lăsată cu o economie și mai slabă decât înainte. Ce vrea Tsipras să facă ? Să negocieze pe baza unui sprijin popular cu liderii europeni și cu FMI pentru a prelungi împrumutul și mai mult. Din păcate pentru el nimeni nu pare a fi dispus să mai amâne sau să acorde alte împrumuturi, cu atât mai mult cu cât asta ar crește și datoria aproape imposibil de plătit a statului grec.

Un premier iresponsabil rămâne totuși iresponsabil și nu ține cont de aceste realități. Circulă chiar scenarii cum că el intenționează să iasă din zona euro. Posibil. Există un plan în 40 de puncte al Syriza care implică închiderea băncilor, ieșirea Greciei din NATO și așa mai departe. Deci astfel de scenarii nu sunt chiar imposibile, mai ales că deja au reușit puțin la capitolul cu băncile.

Pentru Grecia situația este proastă, iar indiferent de rezultatul referendumului de astăzi tot vor trebuie să treacă printr-o situație economică foarte proastă și să poarte în continuare consecințele politicilor iresponsabile din trecut, a corupției, dar și a votului lor extrem de stupid pentru guvernare. Ne-am putea întreba cum ne afectează pe noi această situație. S-au dezvoltat scenarii și cu privire la această întrebare. Tind să cred că nu vom fi afectați într-un mod radical, nu din punct de vedere economic.

Totuși, există și o perspectivă politică sau mai bine zis geopolitică. Aceasta este mult diferită de cea economică și aici s-ar putea să fim afectați puțin mai tare. Poziția Greciei pe harta Europei îi acordă un rol geostrategic extrem de important, mai ales în raport cu situația actuala (criza imigranților, expansiunea Rusiei, etc.). O Grecie tot mai ruptă de Europa (și de realitate, de ce nu ?) ar putea ridica serioase riscuri la acest capitol, orientându-se înspre Federația Rusă și oferindu-i o poziție la Marea Neagră (alături de Cipru) și chiar dând drumul granițelor.

Poziția României ar deveni și mai grea de susținut, având deja suficiente incertitudini în jurul nostru când vine vorba de alte țări membre NATO sau UE. Economic suntem pregătiți să rezistăm oricărui scenariu negativ privitor la Grecia. Trebuie să ne pregătim și politic și să sperăm că rezultatul de astăzi va fi unul defavorabil Syriza pentru a le mai modera parcursul politic deja dezastruos pentru poporul grec și pentru vecinii lor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s