Serviciile de informații și sursele deschise

journalism

Informația este considerată una din principalele trăsături ale lumii contemporane. Internetul, mass-media, globalizarea în sine, au facilitat un acces mult mai larg la informații, astfel încât astăzi informațiile care până mai ieri se obțineau prin spionaj și alte metode sunt la îndemâna oricui pe o rețea de socializare sau pe un site de știri. Trăim o revoluție tot mai accentuată a informației și prin urmare a rolului pe care informația din surse deschise (OSINT – Open Source Intelligence) îl joacă în activitatea serviciilor de informații a unei țări.

OSINT-ul servește astăzi drept o sursă principală pentru informații, dar și un mijloc de propagare a unor idei sau de educare a publicului larg, instructaj public (rol menționat și de prof. Gabriel Sebe în cartea ”Un Război al Minții”). Astfel încât serviciile de informații au început să acorde mai multă atenție acestei surse de informații, dar și analizei de intelligence care a început să ocupe la rândul ei un rol important într-o perioadă în care informația este peste tot, iar misiunea centrală este distingerea informației reale de cea falsă și analizarea ei într-un context mai larg.

Un izvor de informații pentru un puzzle mai mare

Sursele deschise contribuie în primul rând la obținerea de informații. Fie că vorbim despre datele și ideile unei persoane, planurile sale sau evenimente politice, geopolitice ori care pot aduce atingere securității naționale, un ofițer de informații are posibilitatea de a obține o cantitate bună de informații navigând pe internet, aruncând o privire pe rețelele de socializare sau pe articolele/știrile postate pe diferite pagini web, adunate de către jurnaliști care au început să joace tot mai mult rolul unor adevărați ofițeri operativi, colectori de informații.

În contextul dat obținerea informațiilor devine foarte simplă, iar analiza lor ocupă rolul principal. Supravegherea activității online și obținerea de date valoroase sunt lucruri dependente de analiza lor ulterioară. A obține informațiile este ușor, a le distinge ca adevărate sau false, valoroase sau inutile, reprezintă un aspect mai dificil, iar a le pune într-un context (precum piesele unui puzzle) și a le da sens este provocarea oricărui serviciu de informații când vine vorba e OSINT. 

Rolul informațiilor din surse umane nu dispare și acest tip de informații (HUMINT) nu-și pierde relevanța în activitatea de intelligence. Precizam acest lucru într-un articol legat de rolul tot mai mare al analizei față de activitatea informativ-operativă. Sursele deschise oferă o cantitate enormă de informații, dar nu suficiente. Sunt informații care pur și simplu nu se pot găsi în văzul tuturor și pentru care trebuie făcute săpături, investigații, infiltrări, iar pentru a combate activ o amenințare la adresa securității, ori pentru a obține informații foarte secrete, ofițerul operativ, clasicul spion, rămâne la fel de necesar astăzi ca și în perioada Războiului Rece.

Această opinie pare să o împărtășească și dl. general Florian Coldea într-un articol din revista ”Intelligence”, publicația SRI, ca și un număr foști ofițeri CIA a căror articole pe acest domeniu sunt ușor de găsit pe site-ul agenției (surse deschise, cum spunean). Sursele deschise au început să joace un rol mult mai important decât în trecut, dar în final toate domeniile de INT (HUMINT, OSINT, SIGINT, GEOINT, etc.) rămân relevante în activitatea de intelligence, fiind profund complementare pentru un rezultat cât mai bun și necesitând o atenție egală. Piese într-un puzzle mult mai larg.

Comunicare, diseminare și instructaj public

Pe de altă parte revoluția surselor deschise nu reprezintă doar un adaos pentru obținerea și analiza de informații. Sursele deschise joacă un rol important și când vorbim de comunicarea cu societatea civilă, parteneriate și instructaj public. Acestea se adresează în general tuturor cetățenilor unui stat și pot fi cu ușurință utilizate pentru a transmite un mesaj, a promova o idee ori a educa oamenii în conformitate cu anumite nevoie ale momentului.

De fapt vedem asta chiar în prezent. Serviciul Român de Informații duce o complexă campanie pentru a-și îmbunătăți imaginea și pentru o mai bune comunicare cu societatea civilă. Am menționat revista ”Intelligence”, dar mai există pagina de facebook a SRI, de exemplu. OSINT-ul nu este doar o metodă de obținere a informațiilor, ci și de transmitere a lor. Societatea democratică nu poate funcționa în mod pozitiv fără o populație educată în spiritul anumitor valori și capabilă să gândească critic, să înțeleagă noțiuni de importanță publică și așa mai departe. OSINT-ul poate să fie și este utilizat pentru a promova, de pildă, valorile euroatlantice ori cultura de securitate în rândul populației, a publicului larg.

Rolul de instructaj public jucat de mass-media, în special site-urile de știri, ori de rețelele de socializare prin care indivizi obișnuiți transmit diferite mesaje, idei și devin factori de influență, este evident, iar informațiile ce vin pe aceste paliere pot contribui la educația, progresul și securitatea unui popor. De aceea o colaborare strânsă între serviciile de informații și societatea civilă pentru diseminarea informațiilor utile reprezintă o necesitate pe termen lung, asta dacă nu vrem un electorat dezinformat și capabil să voteze persoane ori partide a căror activitate ar contravine valorilor și intereselor noastre ca națiune.

OSINT-ul nu aduce doar beneficii, ci și riscuri care trebuie contracarate pe aceeași cale. O multitudine de actori pot folosi sursele deschise pentru a extrage informații de care au nevoie și a le folosi împotriva altora, ori pentru a-și disemina propaganda, respectiv dezinformare, în rândul unei societăți, propagând teroare, neîncredere în autorități, etc. Vedem acest lucru astăzi când auzim despre Statul Islamic sau activitatea de propagandă și dezinformare condusă de intelligence-ul rusesc.

ISIS a reușit să folosească foarte bine rețelele de socializare și accesul la sursele deschise pentru a-și transmite mesajul către un public target din care-și recrutează mai apoi viitori jihadiști (în special din lumea occidentală). Teroarea lor este propagată tot prin intermediul surselor deschise, a dorinței de senzațional pe care posturile și site-urile de știri o au, ori prin diferite pagini și social networks.

Nici Federația Rusă nu stă mai prejos, folosind sursele deschise pentru a-și transmite mesajul și a dezinforma publicul target din occident. Posturi precum Russia Today și site-uri precum Sputnik, ori troli mobilizați pe Facebook și Youtube, sunt abil utilizate/utilizați pentru a promova anti-americanismul, scepticismul față de democrație și politica statelor occidentale, ori a dezinforma cu privire la ce se petrece în lume și a prezenta Rusia într-o lumină pozitivă, de opozant a unei forțe expansioniste și oculte. Există indivizi, bloggeri, care fac (conștienți sau inconștienți, după caz) activități de propaganda și dezinformare în folosul Federației Ruse.

Sursele deschise joacă un rol major în prezent. Un rol pe care vor continua să-l joace mult timp de acum înainte, informația fiind la tot pasul. Sunt utile nu doar pentru a obține informații, ci și pentru a le disemina către public. Serviciile de informații sunt obligate să lucreze cu ele și să se adapteze la necesitățile impuse. Activitatea de diseminare a informațiilor ori a valorilor, a propagandei ori a dezinformării prin intermediul surselor deschise nu trebuie ignorată, din contră, trebuie să se afle în atenția serviciilor de informații, iar în noile războaie informaționale/psihologice acestea trebuie să fie capabilă de o bună colaborare cu societatea civilă pentru a combate, prin intermediul OSINT, orice formă de propagandă și dezinformare ostilă intereselor naționale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s