Al-Qaeda în umbra ISIS: competiția pentru ”piața” terorii

ISIS-vs-Al-Qaeda

 Terorismul a intrat în atenția internațională în urma atentatelor de la 11 septembrie. Atunci un actor non-statal, al-Qaeda, a lovit tocmai în inima unei superputeri. Cu ocazia aceasta s-a impus o schimbare de paradigmă în domeniul securității și al relațiilor internaționale, scoțând în evidență contextul tot mai complicat al secolui care abia începea și al unei noi lumi, o lume globalizată. Terorismul a devenit un adversar feroce al lumii civilizate, iar pentru un timp al-Qaeda a reprezentat fața cea mai puternică a terorismului. Cuvintele terorism, jihad și al-Qaeda erau inevitabil asociate între ele.

Astăzi realitatea s-a schimbat foarte mult. Apariția organizației Stat Islamic a pus în umbră al-Qaeda, acaparând steagul jihadului și atenția lumii occidentale. Principala amenințare pentru securitatea civilizației noastre liberale și democratice nu mai este al-Qaeda, ci ISIS, Statul Islamic din Irak și Siria. Putem spune deci că al-Qaeda, deși nu a ieșit din joc, și-a diminuat foarte mult puterea și influența. Din păcate acest nou context ar putea să se dovedească mai periculos pe termen lung decât ne-am aștepta și o analiză serioasă se impune.

Lupta pentru legitimitate și adepți

Chiar dacă de la uciderea lui Bin Laden organizația teroristă al-Qaeda nu mai este ce a fost asta nu înseamnă că a dispărut. Al-Qaeda ca organizație este vie și continuă să atragă adepți, chiar dacă într-un număr mai mic. Principala diferență dintre ISIS și al-Qaeda vine din mijloacele prin care vor să-și atingă obiectivele. Ambele grupări doresc să clădească un califat islamic, dar al-Qaeda vrea să lovească în occident, să alunge SUA din Orientul Mijlociu, în timp ce ISIS urmărește în primul rând dărâmarea regimurilor din regiune și clădirea imediată a noului califat.

Indiferent de mijloace, ambele organizații vor continua să lovească în occident. Sunt șanse să asistăm chiar la o cursă a terorii. Ambele organizații au nevoie de recruți pentru a se dezvolta și a domina această ”piață” a terorii inspirate de religie. Dacă al-Qaeda este în declin, iar Statul Islamic se află în creștere căpătând mai multă atenție, atunci al-Qaeda va încerca să lupte pentru această atenție și pentru atragerea de noi recruți. Lucru ce poate să dea naștere mai multor atentate teroriste din partea ambelor grupări în încercarea de a se impune drept adevărații purtători ai cauzei jihadului început de Bin Laden.

Cu Bin Laden recrutii veneau pe capete, văzând în omul care a lovit occidentul un simbol al cauzei lor. Terorismul islamic era inseparabil de figura sa de frunte. Fără el lucrurile sau schimbat, al-Qaeda a intrat în declin, diferite grupări s-au desprins din această rețea teroristă complexă și au pornit propriul jihad. Statul Islamic din Irak și mai apoi Siria s-a evidențiat cel mai bine, folosind războiul civil din Siria și conflictele sectare din Irak pentru a atrage adepți, pentru a obține arme și sprijin financiar de la adversarii lui Assad ca mai apoi să ajungă în etapa unde este acum.

Acum fluxul jihadiștilor s-a mutat dinspre al-Qaeda spre ISIS, organizația care se prezintă drept cea mai activă, cea mai populară, mai bine echipată și finanțată, prin urmarea cea mai puternică. Reușitele din Siria și Irak ar confirma asta, doar că vorbim de înfrângerea unor forțe deja răzbite de războiul civil sau de eșecul refacerii Irakului după invazia din 2004. În ciuda acestui fapt al-Qaeda rămâne o organizație activă care deține rețele proprii în diferite părți ale lumiiși care va încerca, inevitabil, să intre în competiție cu ISIS. Acest lucru mi se pare înfricoșător, probabilitatea ca două organizațiiale terorii să se lupte pentru legitimitatea de a teroriza lumea și pentru a atrage tineri debusolați în rândurile lor. ISIS pot să lovească în occident, dar același lucru poate să-l facă al-Qaeda tocmai pentru a nu permite ISIS să pară singura organizație activă.

Al-Qaeda: supraviețuind ISIS ?

Urmașii lui Bin Laden au și un avantaj pe lângă ISIS. Într-o analiză a celor de la Stratfor s-a pus problema longevități ISIS în raport cu longevitatea al-Qaeda. Concluzia a fost destul de interesantă. Al-Qaeda s-ar putea să trăiască mai mult decât Statul Islamic. Deși ISIS/ISIL reprezintă principala amenințare pentru securitate în momentul de față, organizația deține un dezavantaj destul de relevant, faptul că-și construiește un stat. Centralizarea ISIS în teritoriul Irakului și Levantului este evidentă. Occidentul știe unde să lovească pentru a distruge Statul Islamic, trebuie doar să aibă dorința imediată de a face asta.

Centralizarea și limitarea la granițele unui teritoriu este un lucru pe care Bin Laden a încercat să-l evite. Viziunea sa pentru al-Qaeda a fost cea a unei organizații transfrontaliere, care să nu dețină un stat propriu până la alungarea americanilor din Orientul Mijlociu. N-a reușit pe deplin, al-Qaeda stabilindându-și totuși un centru în teritoriul unui non-stat precum Afganistan, dar al-Qaeda a rămas totuși vie chiar și fără Afganistan. Și-a format rețele globale și nu s-a limitat la un singur teritoriu. Astfel americanii n-au știu și nu știu unde să lovească pentru a distruge ”Centrul” aflat în mișcare.

Perspectiva Statului Islamic diferă foarte mult. ISIS nu este o simplă organizație de rețele teroriste. Al-Baghdadi are altă strategie decât a lui Bin Laden. Nu se ascunde în sensul de a-și delimita organizația de teritoriul unui stat bine definit. Organizația sa vrea să devină un stat. Un stat cu infrastructură proprie, armată proprie (ISIS are o ramură administrativă și una militară complet separate), în sfârșit, cu granițe proprii. Ori acest lucru poate să devină o vulnerabilitate pentru ISIS, dacă nu a devenit deja. De ce ? Fiindcă lumea occidentală știe unde să lovească. Statul Islamic se află în ”plain sight„.

Din acest motiv analiștii Stratfor consideră că al-Qaeda are putea să trăiască mai mult decât Statul Islamic. Sistemul rețea este mult mai complex și nu știi niciodată unde să lovești cu precizie. Adăpostiți pe teritoriul altor state și ascunși, membri al-Qaeda rămân în umbră în timp ce Statul Islamic se confruntă cu bombardamente pe teritoriul pe care-l deține. Are și ISIS rețele proprii ale terorii în Europa și SUA, dar spre deosebire de al-Qaeda știm unde este centrul, de unde se coordonează totul și unde se află nucleul dur al Statului Islamic: Irak și Siria, zona Levantului.

În momentul de față Statul Islamic este slab. Propaganda încearcă să-i prezinte drept cea mai puternică forță a terorii, o armată apocaliptică ce amenință lumea și de care trebuie să ne temem. Puterea ISIS este de fapt limitată. Pe noi ne amenință doar cu teroriștii ascunși în rândurile noastre, căci pe câmpul de luptă din Irak și Siria organizația este slabă. Nu slabă în sensul că nu pot să facă nimic, dar cu siguranță n-ar face față unor forțe de luptă americane și europene dacă s-ar ajunge acolo. ISIS pierde teritoriu în confruntările cu forțele bine pregătite, echipate și motivate, precum Peshmerga sau milțiile controlate de Iran, câștigând doar în luptă cu trupele slab pregătite și slab motivate ale unui stat irakian la rândul său slăbit, sau cu rebelii și soldații sirieni ce sunt slăbiți de luptele continue pe care le dau între ei.

Cuceririle teritoriale ca și vulnerabilitate

Desigur, Statul Islamic s-ar putea consolida în timp dacă este în pace, dar în momentul de față nimeni nu pare dispus să permită asta. SUA, Marea Britanie și Iran au arătat că plănuiesc distrugerea califatului, iar cei care în trecut ar fi putut să finanțeze ISIS (țări precum Arabia Saudită sau Turcia, care urmăreau destrămarea regimului Assad) par să conștientieze amenințarea regională reprezentată de un actor instabil, o amenințare la adresa echilibrului de putere și a securității oricărui stat, sunniit sau shiit, ISIS urmărind în primul rând destrămarea statelor regionale pentru a-și clădi califatul.

Există o mare posibilitate ca principala vulnerabilitate a ISIS să fie exploatata, iar acest fenomen să nu aibă o durata așa de lungă la scara istoriei. Între timp al-Qaeda s-ar putea să dăinuiască mai mult, continuând să reprezeinte o amenințare pentru prezent, ca și pentru viitor. Nimeni n-ar trebui să închidă ochii la aceasta amenințare care a dominat odată scena terorismului global și care a trecut acum în umbră, concurând cu ISIS și așteptând momentul prielnic pentru a reveni. Uciderea unui lider nu este înfrângerea unei organizații ideologice, la fel nici distrugerea unei grupări nu este înfrângerea unei cauze. Pe termenul lung trebuie vizat însăși conceptul de jihad, iar statele din regiune trebuie întărite la rândul lor, trebuie să dobândească legitimtiate și forță, pentru a oferi ceea ce n-au reușit să ofere până acum, evitând apariția altui ISIS.

În final am putea asista la o întoarcere a ISIS la modelul original, cel reprezentat de al-Qaeda. Analiza Stratfor conclude cu posibilitatea ca Statul Islamic să renunțe la cuceririle sale și să retragă de asemenea în umbră, revenind la modelul de rețea teroristă pe care Bin Laden îl propunea drept singura metodă viabilă pentru a lupta cu o superputere. Este singura alternativă la dispariție pe care ISIS o are în cazul invadării propriului teritoriu geografic, iar o consecință ar fi demitizarea puterii acestei organizații, făcând loc unei reveniri deloc plăcute a al-Qaeda. Organizațiile teroriste reprezintă o amenințare, nu contează numele sau puterea pe moment, faptul că se află într-un conflict pentru adepți nu face ca una să mai rea și alta mai bună. Să ținem minte asta.

Referințe:

  1. Napoleoni, Loretta: ISIS, Califatul Terorii
  2. Andreescu, Anghel; Radu, Nicolae: Jihadul Islamic, de la ”înfrângerea terorii” și ”războiul sfânt” la ”speranța libertății”
  3. Stewart, Scott: The Jihadist Trap of Here and Now (www.stratfor.com)
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s