Ignoranța naște monștri

witch-stakeAseară în capitală a avut loc o tragedie care a curmat viața unor tineri. O tragedie provocată de o prostie, vieți umană ce și-au găsit sfârșitul doar căutând să se distreze. M-au impresionat reacțiile de solidaritate pe care le-am văzut pe facebook. Online-ul reușește să dea naștere unei legături între oameni și evenimente care au loc în diferite părți ale globului. Pe de altă parte am găsit și unele reacții care au reușit să-mi provoace silă. Silă și teamă cu privire la ce poate să născocească natura umană.

”Oamenii aceia meritau să moară”, ”Nu îmi pare rău de ei”, ”Asta se întâmplă când invoci demoni și te joci cu moartea”. Acestea sunt câteva din reacțiile pe care le-am sesizat. Reacțiile unor așa-ziși prieteni virtuali pe care i-am șters fără ezitare. Dar gustul lor amar persistă încă în mintea mea. Un gust care-mi aduce aminte doar de epoca întunecată. Cum să spui că nu-ți pare rău pentru cei care au murit ? Că invocau demoni și asta se întâmplă când te joci cu spiritele ? Astfel de absurdități sunt demne de perioada întunecată de la începutul evului mediu, nu de secolul XXI, un secol construit pe rațiune și tehnologie.

Pictorul Francisco de Goya afirma odată că ”somnul rațiunii naște monștri”. Primesc astăzi o reconfirmare pentru felul în care credința religioasă și naționalismul (combinate cu mama lor, ignoranța) trimit rațiunea la somn și nasc un monstru al urii, al intoleranței, al prostiei. Nu, oamenii ăia nu meritau să moară. Nu, oamenii ăia nu au invocat moartea pentru că nu există o entitate cu acest nume pe care să o invoci. Poate doar în imaginația bolnavă a unora. Singurii demoni reali suntem noi înșine și puține lucruri sunt mai demonice prin natura lor decât a privi cu indiferență moartea unor semeni și a spune că meritau să moară.

Cu aceeași indiferență priveau probabil și gloatele de imbecili care se adunau în jurul rugului pentru a vedea cum sunt arse vrăjitoarele, ereticii și alte ”specii” netolerate de ”Sfânta Biserică”. Nu o petrecere de Halloween este problema societății românești, ci ignoranța religioasă în care se scaldă marea majoritate a românilor. O ignoranță periculoasă pe termen lung, o ignorantă care naște adevărați monștri. Când mă uit la voi, dragi ignoranți, îmi vine să vă prescriu o reeducare la Pitești. Doar o meritați, nu ? Sunteți ignoranți.

Nu sunt o persoană emoțională din fire și nu pot să fiu ipocrit, să spun că sunt șocat sau plin de lacrimi. Pe de altă parte îmi pare rău pentru cei care au murit. Știu că în locul lor puteau să fie oameni la care țin, puteam să fiu chiar eu. Știu că niște părinți își așteptau copiii acasă, dar aceștia n-au să mai vină. Totul pentru o distracție inocentă și pentru prostia organizatorilor. Părerea de rău este naturală, judecățile imbecile ale omului primitiv nu. Acestea sunt produsul unor credințe care reușesc să adoarmă rațiunea umană și chiar sentimentele noastre pozitive.

O anchetă va avea loc, cei vinovați urmează să fie pedepsiți (cel mai probabil organizatorii), dar cum rămâne cu ”sfinții” îndobitociți” ? Cu adevărații demoni ai societății noastre. Reacțiile de genul celor menționate mai sus ar trebui să ne arată cât de periculoasă poate să fie credința, renunțarea de bună voie la facultățile rațiunii și înlocuirea acestora cu credința oarbă într-o carte, în vorbele unei persoane ”binecuvântate” și altele de acest gen.

Pentru binele societății educația și presa ar trebui să depună un efort imens ca să arată aceste credințe așa cum sunt ele de fapt: un produs al ignoranței, al necunoașterii; pentru ca pe termen lung să nu mai vedem idioți rânjind la moartea altora doar fiindcă nu sunt ei capabili să înțeleagă altă lume decât cea imaginară din capul propriu. Să ne aducem aminte că acest caz nu este singurul în care ignoranța religioasă se manifestă. Ea se dovedește de multe ori și un pericol pentru securitatea națională a României.

În contextul crizei din Ucraina și a tendințelor violente ale Rusiei ortodoxismul din România este folosit ca unealtă într-o amplă campanie de propagandă pentru a da naștere unor simpatii față de sora rusă de la răsărit. Totul pentru că o credință reușește să arunce la gunoi orice alte criterii, orice gândire critică, rezumând în final totul la credința respectivă. Același lucru se petrece acum când tot datorită unor credințe diferite persoane pot să zâmbească idiotic și să afirme că moartea unor tineri este în regulă, era inevitabilă, că s-au jucat cu forțe dincolo de controlul lor. Forțe care nici măcar nu există..

Nu are rost să spun din nou cât de periculoasă este această gândire. Din ea s-au născut fenomene de tristă amintire pentru istoria umanității. Inchiziția, războaiele religioase dintre catolici și protestanți. Și tot ea tratează cu indiferență curmarea destinelor unor tineri. Oameni care promiteau ceva pentru viitorul acestei societăți și care au pierit odată cu visele și dorințele lor. O viață ce s-a dus într-o fracțiune de secundă. Astfel de oameni nu au o simplă opinie printre alte opinii, eventual au nevoie de tratament și chiar biserica, dacă nu vrea să fie asociată cu așa ceva, ar trebui să critice astfel de poziții. Din păcate ea le încurajează cu umanismu-i specific.

Reclame

Un gând despre &8222;Ignoranța naște monștri&8221;

 1. „Astfel de absurdități sunt demne de perioada întunecată de la începutul evului mediu, nu de secolul XXI, un secol construit pe rațiune și tehnologie.”

  Asta e o iluzie. Lumea nu e plina de prosti degeaba. Toti stim ca lumea e plina de prosti, nu? Unde credeti ca sint ei?

  Mai mult… Lumea e plina de prosti dar noi nu sintem printre ei. Da da. Sa te duci intr-un club si sa iti spargi putin timpanele gidilindu-te la gindul ca esti „cool” cind de fapt esti un ignorant stresat de lumea in care muncesti si traiesti si te maimutaresti la o „hora” moderna… e ceva tare inteligent?

  Nimeni nu se gindeste ca ducindu-se intr-un local plin de 500 de „distrati” in care ai numai lemn si spuma antifonica in jur totul neignifugat si in care ai o singura iesire… ca alt stresat de realitatile economice nu a vrut sa dea banul de materiale calumea… Cum se cheama cind esti ovina si nu te gindesti ca te expui la riscuri?

  Si sa nu imi spuna careva ca nimeni nu trebuie sa se gindeasca la siguranta lui… ca trebuie altul sa aibe grija de el… ca asa e legea. Numai ignorantii pot gindi asa. Ignoranti care nu se informeaza si care merg cu turma… la „Hora”. Acum citeva saptamini rideam ca o babuta de 70 de ani din Anglia in vizita intr-un apartament din Europa a intrebat printre primele lucruri unde e iesirea de incendiu.

  Cit despre prietenii dvs de pe facebook… un smartphone nu face un taliban sa nu fie ceea ce e.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s