Urzitorii la tron

c9lzmv4d3mgzpnyntz7s

Îmi place Game of Thrones. Alături de Criminal Minds, House of Cards și Homeland este unul din serialele mele favorite. Asta pentru că are un ingredient care mă atrage de fiecare dată. Intriga politică. Orice se întâmplă în acest univers paralel are corespondent în realitatea politică. Este un exercițiu bun al imaginației în materie de forecasting. Dar și o sursă bună de inspirație prin prisma personajelor.

Păcat că de obicei personajele cele mai interesante par să fie aproape uitate de către publicul larg. Toți sunt atrași de eroii aflați în prim-plan. Un Ion Nea sau o regină care urlă cam mult. M-am gândit că ar fi o idee interesantă să scot în evidență și personajele puțin mai complexe, mai inteligente, dar care nu ies în evidență și care totuși reușesc să-mi atragă interesul și admirația deopotrivă. Un personaj care în mod sigur nu se va regăsi în această listă este Ned Stark și nici cei ca el. Onorabil om, păcat că mult prea prost pentru putere.

Littlefinger-and-Ned-Stark

Petyr Baelish (aka Littlefinger)

Littlefinger este unul din cele mai inteligente personaje din Game of Thrones. Orice s-ar întâmpla reușește să se adapteze la circumstanțe diferite și să supraviețuiască de fiecare dată. Știe ce vrea și are o viziune pe termen lung despre cum să-și atingă obiectivele. Sau obiectivul, fiindcă de fapt este unul. Puterea. Pentru cei care au citit cartea motivațiile sale sunt relativ simple. Provine dintr-o familie cu prestigiu redus și știe că doar prin putere tradusă drept influență poate să obțină ceea ce vrea și să-și depășească condiția.

Nu este un personaj pozitiv, dar este foarte inteligent. Ceea ce pot respecta cu un nivel redus de admirație. Asta deoarece își urmărește doar propriile interese egoiste și este mai mult decât dispus să calce pe oricine și orice în picioare. Nu crede în construcția socială a regatului, în autoritatea coroanei ori a unor religii învechite. Doar în scara socială și în haos ca și mijloc prin care el însuși poate avansa. Ayn Rand ar fi mândră.

1416336387573.cached

Tywin Lannister

Tywin a fost unul din personajele mele favorite și unul din puținele a cărui moarte am regretat-o. Ca și ”godfather” al casei Lannister acesta s-a dovedit în permanență un bun strategic, un lider excelent, dar fără ambiția de a obține titluri sau prestigiu. Era interesat doar de supraviețuirea propriei familii, obiectiv pentru care (la fel ca și Littlefinger) ar fi făcut orice. Dilemele morale nu-l caracterizau, ci doar eficiența. Recurgând la orice mijloace care puteau favoriza interesele propriei case, fiind capabil să vadă imaginea de ansamblu și conexiunea dintre evenimente, tendințe și cu siguranță neinteresat de opinia altora ori de prea multă socializare. Un personaj pe gustul meu și un realist politic.

8WTEEsS

Roose Bolton

Un alt ”godfather” pragmatic. Roose Bolton nu era așa diferit de Tywin Lannister. Un lider capabil ghidat de simțul realist al supraviețuirii și mai mult decât pregătit pentru a folosi orice oportunitate. Mergea puțin mai departe, având și o oarecare pasiune pentru tortură. Cei care au citit cărțile știu mai bine. Serios, închis în sine și capabil să vadă the big picture, modul în care un eveniment poate afecta un altul, Roose Bolton este un alt personaj a cărui moarte am regretat-o. Se mai întâmplă când ești atent doar la imaginea de ansamblu și ignori detaliile. Tywin știe mai bine.

melisandre-game-of-thrones

Melisandre

În principiu detest fanaticii religioși. În realitate și în ficțiune. Abia aștept să-l văd pe High Septon sfârtecat și pe toți adepții lui măcelăriți. E doar ficțiune, nu vă speriați. Dar pentru Melisandre fac o excepție. Este tipul de personaj care te atrage în mod inevitabil. Are intenții bune, acțiunile ei sunt determinate de o viziune pe termen lung și de o bună înțelegere a consecințelor în raport cu planurile proprii, fiind totodată suficient de pragmatică pentru a recurge la orice mijloace necesare în acest sens. Din personajele rămase în viață pare să aibă cel mai mult potențial și este foarte atrăgătoare. Bine, cel puțin când își poartă colierul. Un bărbat rămâne bărbat. Plus că pare să fie singura persoană conștientă de adevărata amenințare de dincolo de zid. Spre deosebire de republicanii care nici acum nu pricep ce-i cu încălzirea globală. Oops, am încurcat poveștile. 

tyron-lannister

Tyrion Lannister

Probabil cel mai bine citit personaj din Westeros, Tyrion este un erou al multor fani. Nu este un moralist și nici un erou din povești, călare pe cap alb și pregătit de luptă. În schimb are o conștiință proprie și intenții bune. Este inteligent și pragmatic cu o gândire strategică deja demonstrată. Spre deosebire de Ned Stark a înțeles cum se joacă în lupta pentru putere, neavând prea multe dileme privind concepte abstracte precum onoarea.

Un lider vizionar, Tyrion se gândește la viitor și caută mereu mijloace noi pentru a-și atinge scopurile. Asta când nu petrece într-un bar cu vreo femeie ușuratică. Dacă Daenerys va ajunge vreodată pe tron o să-i mulțumească lui Tyrion Lannister. Nu de alta, dar ea nu are habar cum să guverneze. Știe doar să conducă hoarde și să cucerească.

VarysPromoPosterSeason2

Lord Varys

Desigur, mi-am păstrat personajul favorit pentru final. Varys este un eunuc care se bucură de prea puțină atenție. Asta deși în cărți și în serial pare să fie mereu cu un pas (sau doi) înaintea tuturor. Varys îndeplinește rolul de master of whispers (un spymaster, cu alte cuvinte), având o vastă rețea de spionaj pe tot cuprinsul Westeros cât și în afară. Nimeni nu știe cu precizie ce vrea, dar din propriile sale cuvinte reiese că vrea pace, vrea un regat stabil și puternic în care cei puternici să nu fie prăduitori, un cuvânt la modă, pentru cei slabi. Thomas Hobbes ar fi mândru.

În acest sens Varys vrea o reinstaurare a Targaryenilor pe tron. Vrea să vadă micuțele case din Westeros înfrânte. Și acționează în acest sens. Destabilizând regatul pentru o invazie viitoare, ajutându-i pe cei care au scopuri similare cu ale sale, formând o ”frăție a inelului” în jurul lui Daenerys (da, tocmai l-am comparat cu Gandalf). Specific spionilor, Varys nu are scrupule. Doar intenții bune. It’s for children, he says. Lupta dintre el și Littlefinger e una din cele mai interesante intrigi, fiind lupta dintre haos și ordine. Francis Walshingham și-a găsit avatarul în Lord Varys. Este un personaj care promite foarte mult. Pe termen lung. E bine de știut că măcar un personaj din toate ”serves the realm, someone must”.

Besides, constructivistul din mine nu poate decât să aprecieze viziunea lui Varys asupra conceptului de putere. Este unul dintre puținii care înțeleg raportul dintre putere și percepție. Puterea unui rege, a unui om bogat ori a unui lider religios are o singură sursă reală. Percepția oamenilor. Ce vor considera aceștia mai important. Tradiția și legitimitate ori legea, banii și interesele proprii sau poate credința lor și voința zeilor.

Și acum nu știu de ce am ales titlul ăsta. În afară de Littlefinger nici unul din personajele menționate nu este într-atât de prost încât să fie obsedat de tron. Toți sunt suficient de inteligenți să înțeleagă că puterea adevărată nu are nici o legătură cu tronul. Din contră, tronul aduce doar multe primejdii. Întotdeauna este mai avantajos să stai în umbră.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s